Отидете към основна версия

4 257 151

Проф. Герджиков: Бих възстановил НОЩ, защото няма как друг да управлява COVID- кризата

  • проф. герджиков-
  • възстановил нощ-
  • няма кой-
  • управлява-
  • ковид кризата

За 6 месеца нищо не направиха. Не ни подготвиха за втората вълна и вместо през лятото, сега тепърва Кацаров обяви, че търсел респиратори., казва ректорът на СУ

Снимка: БГНЕС

Имаме тежка политическа криза. Нямаме работещ парламент и три пъти сме на избори. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков.
"Има хора, които създадоха тези проблеми и те трябва да си отидат, за да излезем от това положение. Затова е нужно обединение на партиите, които представят гражданите. В последните дни всички говорят за обединение като мен и дори действащият президент, което никак не му отива. Трябва да не създаваш интриги, а консенсус. Това е ролята на един президент. Формалните консултации са измиване на ръцете. Нужно е да се води диалог", заяви ректорът на Софийския университет, цитиран от Novini.bg.

Проф. Герджиков отчете, че кризата с коронавируса е поредният провал на служебното правителство.

"За 6 месеца нищо не направиха. Не ни подготвиха за втората вълна и вместо през лятото, сега тепърва Кацаров обяви, че търсел респиратори. Същото се случи и с ваксинацията. Вместо да организират това, те изгубиха това време и през лятото паднахме на 1000 ваксинации на ден, докато при предишното правителство бяха по 30 000 на ден. Но вместо да отчете това, Радев обвинява предишните управляващи", каза той.

"Държава, в която има 80% ваксинирани, може да го направи, а когато имаме 20%, това означава ново разделения на гражданите. Алтернативата локдаун е фалшива. Днес пък се оказа, че Кацаров бил прав, според Радев, макар, че той щял да търпи политически вреди, но това не е вярно.

Въвеждането на този сертификат е тежка репресия при 20% ваксинирани. Опитаха се да оправдаят това, като начин да принудят хората да се ваксинират, което е още по-страшно. Тоест, понеже не са ги убедили през лятото да се ваксинират, сега ще ги принудят. Това ли е начинът - камшици и затвор ли ще е следващото, като във Филипините? Или да забранят говоренето срещу ваксините? Това ли за тях е демокрацията?, пита се кандидатът за президент.

"Аз съм се ваксинирал и призовавам всички да го направят. Но идеята да забраниш на някого да говори, не съм я чувал от 30 години. Това не е демокрация. Бих възстановил Щаба и призовавам да се направи това, защото няма как друг да управлява кризата", обяви проф. Герджиков.

"Радев дължи отговори за ценовата, политическата, здравната криза, а сега и за икономическата. Той обяви, че е предложил мярка за цената на емисиите и никой не му е обърнал внимание. Говорил с Меркел, която го убеждавала да бъде приета Северна Македония. Но аз мисля, че друго трябва да направи един български президент, който има гръбнак и може да отстоява българския интерес", каза проф. Герджиков.

Първо, не би трябвало да казва, че имаме проблем с цените на енергията, понеже цяла Европа имала. Той трябва да седне с тях и заедно да намерят решение по казуса.

"Да стане ясно, че е хубаво да се говори за зелена сделка, но на фона на загубите на бизнеса и кризата с цените, е хубаво да се говори за намаляване на стойността на газовите емисии. Това трябва да се направи и да направи всичко да ги убеди, а не да се връща с празни ръце", каза още проф. Анастас Герджиков.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 114 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол