Отидете към основна версия

6 026 34

Корман Исмаилов пред ФАКТИ: Очаквал съм, че Доган ще приключи зле, защото почти всичко около него е градено върху митове

  • корман-
  • корман исмаилов-
  • дпс-
  • пеевски-
  • доган-
  • партия

И двете крила на това, което все още се нарича ДПС, са като тумори, с които обществото ще се пребори, казва той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС е партия, на която председателите се инсталират, и Ахмед Доган е също такъв - инсталиран. След време, когато той овладя структурите и започна да внушава, че ДПС е само негова рожба и той нейното начало и край, започна моето разочарование от него. Какво да очакваме за ДПС... Пред ФАКТИ говори Корман Исмаилов, който бе част от ДПС и познава добре процесите в партията отвътре и отвън.

- Г-н Исмаилов, за първи път избирателите на ДПС ще имат право на избор на тези предсрочни парламентарни избори. ДПС на Пеевски или ДПС на Доган - кое от двете ще бъде по-привлекателно за тях?
- Нека ви поправя. Традиционните избиратели на ДПС във времето винаги са имали имали избор в партиите на автентични политици като Мехмед Ходжа, Гюнер Тахир и Касим Дал, а и не малко от тях са го правили. Това, което днешното трибуквие ДПС има като подкрепа, е с най-ниските си исторически нива. Защото днес тази партия няма почти нищо общо с това, което беше преди 10 или 20 години. Това, което виждаме днес са две фракции, но коя от коя по-несъстоятелни. За традиционните избирателите на ДПС говоря - те нямат възможността за един по-добър избор.

- Някога очаквал ли сте, че ще се стигне до такъв момент в историята на ДПС, че партията ще се раздроби…
- Очаквал съм, че Доган ще приключи зле. Очаквали са го и много други преди мен. И това е така, защото почти всичко около него, което той представлява, е градено върху митове и легенди, върху пошли схеми и корупция. Тъжното е, че това, което се случва днес като ДПС - Пеевски, по нищо не е по-различно от така нареченото ДПС - Доган. Вижте им апаратчиците и ще ви стане ясно.

- Но как изглежда всичко това в очите на избирателите. Кого да подкрепят…
- Една част ще подкрепят единия, друга част ще подкрепят другия, а трета част няма да подкрепя нито единия, нито другия, а ще се отдръпнат назад и ще бъдат сред тези милиони избиратели, които искат и ще положат новите основи на отблъскващата се от дъното българска държава.

- Делян Пеевски ли се оказа човекът, който можа да си позволи да се противопостави на Ахмед Доган?
- Между Пеевски и Доган има единствено и само борба за власт и оцеляване.

Те са фигури, които могат да оцелеят единствено през властта и парите.

В момента това кой е по-силен и кой е по-слаб има значение единствено и само за техните апарати. Защото те са трансмисията и механизмът на авторитарното управление и мръсните пари. И това е така, защото нито единият, нито другият лидер получава силата си от измъчения и лъган избирател през демократичния политически процес у нас.

Те отдавна работят по схемата пари-власт-пари.

И реализират значителна част от изборните си резултати чрез купуване на гласове с мръсните пари от обръчите си, контролиран вот през настиск и заплахи, който е под чадърите на компрометирани служители на МВР и съдебната система.

ДПС на Пеевски и ДПС на Доган са си лика прилика. При тях няма нито идейно, нито ценностно противопоставяне.

Нека направим сметка за толкова години какво Доган е направил за себе си и обръчите си и какво е направил за хората… Да не би случаят с Пеевски да е по-различен.

- Ставаме свидетели и на друго нещо много интересно. Сараите в Росенец и Бояна опустяха, Ахмед Доган ги напусна, след което и загуби марката „ДПС“…
- Това показва едно, че Пеевски към момента печели битките. Защо Доган не извади Пеевски от сарая му, наречен хотел „Берлин“? Защо Доган не атакува обръчите от фирми на Пеевски по начина, по който той атакува неговите и защо допуска Пеевски да му овладява и превзема партията?

Наблюдателните хора виждат, че тази битка е битка между две мафиотизирани фигури.

И въобще не е важно кой ще спечели, защото от всичко това губят гражданите, обществото, институциите и държавата ни като цяло. Държавността се носи към дъното и вярвам, че един ден, когато се отблъснем оттам, тогава нито Доган ще бъде фактор, нито Пеевски.

- Марката „ДПС“ отиде в ръцете на Делян Пеевски, а срещу него ще видим Ахмед Доган с лицето си. Кой ще привлече повече привърженици?
- Този въпрос въобще не ме вълнува, защото и двамата ще останат разочаровани. Няма да постигнат целите, които са си поставили като брой гласове.

Много от избирателите ще се отдръпнат омерзени.

На последните избори ДПС постигна връх като брой депутати, но това не беше успех от гледна точка броя на избителите им, след като се има предвид, че близо 40% са купен или контролиран вот.

- Според вас какво се е случило в отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган? Самото гласуването на кабинета „Желязков“ бе някаква пресечна точка, защото тогава се предизвика раздорът, след като почетният председател призова да не се подкрепи съставът, но едва ли е само това…
- Ако говорим за процеса на разцепление в ДПС, то говорим за задкулисен финансово-политически пазарлък между двамата баш дерибеи на принципа - „… аз ти давам тези пари, ти ми даваш тази партия“.

Пеевски е особено добър в това да ти спечели доверието, а след това да ти вземе всичко.

Примерът с Цветан Василев и КТБ е потвърждение на това – изпълнено като по учебник.

- Можем ли да очакваме, че тези две крила след време отново ще стигнат до обединение в едно ДПС?
- И двете крила в ДПС са абсолютно неадекватни и несъстоятелни за една европейска, правова и демократична държава. И двете крила под диктата на своите лидери са агресивни туморни образувания в тялото на посткомунистическото ни обществото. Дали след една, пет или десет години, не знам, но обществото неизбежно ще ги пребори. Убеден съм в това.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 58 гласа.

Свързани новини