Last news in Fakti

1 Януари, 2024 03:13 1 705 17

1 януари 1959 г. - Фидел Кастро влиза като победител в Хавана

  • фидел кастро-
  • куба-
  • комунизъм

Династията Кастро остави отпечатък в Латинска Америка

1 януари 1959 г. - Фидел Кастро влиза като победител в Хавана - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 януари 1959 г. побеждава революцията в Куба. Тя започва на 26 юли 1953 г., когато група въстаници под командването на Фидел Кастро щурмува казармата „Монкада“ в Сантяго де Куба. Атаката е неуспешна, повечето бойци загиват или са арестувани. Но това въстание слага началото на мащабна партизанска война, която сваля управлението на Фулхенсио Батиста. В края на 1958 г. Батиста и поддръжниците му напускат Куба, на 1 януари 1959 г. въстаниците влизат в Сантяго, а на 2 януари – в Хавана.

Куба започва да гради социализма, а лидерът ѝ Фидел Кастро влиза в историята на ХХ век като една от най-видните фигури на изминалия век.

През 2006 г. болният Фидел предава властта на брат си Раул. Раул Кастро предприе редица реформи, които разшириха частния сектор на Куба до близо 600 хил. души и позволиха на гражданите повече свобода да пътуват и по-голям достъп до информация. Той не успя да се справи с непродуктивните и силно субсидирани държавни предприятия, които заедно с бюрокрацията по съветски тертип, дават работа на трима на всеки четирима кубинци.

През 2018 г. Раул Кастро предава властта на Мигел Диас-Канел. През 2019 г. на референдум кубинците трябва да подкрепят новата конституция на Острова на свободата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерал Божигол

    6 6 Отговор
    Новата година ще е като старата , само че нова . Айдеее към Козлодуй
  • 2 Венци... КОЯ ГОДИНА СМЕ???

    28 4 Отговор
    "През 2019 г. на референдум кубинците трябва да подкрепят новата конституция на Острова на свободата"?????
    Еваларка Венци, велики сте в тоя сляп сайт!!!
  • 3 Гориил

    5 11 Отговор
    От 1 януари можете да плащате в Куба без ограничения с руската кредитна карта MIR. Това е десетата страна в света, получила разрешение от Русия.Руските туристи е по-добре да стоят далеч от Европа. За милиони руснаци вие сте токсични.

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всички диктатори ги ядат червеите

    10 4 Отговор
    в един прекрасен ден. Само от поколенията зависи дали ще им носят венец на гроба, или ще направят отгоре му безплатна, обществена тоалетна.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ветеран от Протеста

    8 16 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Съветват туристите да носят паста за зъби и перилни препарати,щото там няма...
    Заплатите в Куба са до 50 долара,като средните са 30 долара...Автопарка е 30 - 40 годишно коли,ама сега нямат и гориво ,така че по- нови не им трябват...От Острова на Свободата бягат със салове,ако не ги застрелят преди това и акулите ако са нахранени...
    Комунизъм!!!!
  • 8 И изядоха дръвцето

    8 3 Отговор
    кубинчетата!
  • 9 фидун кастратос

    4 1 Отговор
    направи подарък за Р.Д. на ген.Пиночет
  • 10 Човек

    4 4 Отговор
    Преди революцията Куба е била една от най-модерните държави в света. Прочетете нещо по темата и ще останете много изненадани. След революцията Куба се превръща в една от най-изостаналите държави в света. Руското влияние не прощава... Това ако случайно не е ясно от разликата между Северна и Южна Корея.
  • 11 Умен по цялата глава

    3 2 Отговор
    1974 та година кубинците са били 170 хиляди...Сега са 11 милиона....Нищо друго не са правили,освен да се развъждат....

    Коментиран от #14, #15

  • 12 007

    1 2 Отговор
    За 60 години комунизъм построиха само купонна система и бедност като всички комунисти по света!!! Колко още им трябва за да нахранят един народ !!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 13 Демократ

    3 3 Отговор
    От 1959 г. досега са 75 години, 3 поколения съсипан живот на кубинците,които не са успели да избягат от великите революционери, тръгнали по пътя на вождовете на октомврийската революция в Москва, цял живот с купони за храна, но въоръжени до зъби, като учителите си. Кубинците в САЩ живеят свободно и щастливо, както и руснаците в САЩ. Пита се защо хората бягат от Куба и Русия в САЩ?
  • 14 уйко калеко

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Умен по цялата глава":

    Откъде ги изнамерихте тези факти.Те зайци да бяха, нямаше да се размножат толкова.През 1974 г,Куба е имала малко над 9 милиона население.
  • 15 УмНикоЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Умен по цялата глава":

    По международни данни населението на Куба през1960 г. е било 7 милиона 142 хиляди.

    Не разбирам къде сте погубили тези 7 милиона и защо?

    Коментиран от #17

  • 16 Бай Яни.

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Тогава защо бягат от русия и гледат да се заселят колкото се може по далече от мацква.
  • 17 Умен по цялата глава

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "УмНикоЙ":

    Извинявам се.След новогодишно парти е така..Цифрата е вярна ,но за 1774 година ,ама нали някой трябва да го види това..И на мен ми се видя странно....