Отидете към основна версия

25 698 29

Имот в Пловдив е по-добра инвестиция от Варна

  • imot.bg-
  • лукс-
  • апартаменти-
  • доходност

Макар концентрацията на луксозни апартаменти да е в столицата, подобни, и то качествени, имоти могат да бъдат намерени и в по-големите градове като Пловдив и Варна. Имотите от този сегмент са подходящи не само за собствено ползване, но са и една отлична инвестиция. Разбира се, доходността остава най-висока в София – 5.2%. „Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша. Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот”, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”.

Пловдив обаче не отстъпва на столицата по доходност – 5%. Ако търсите да купите имот с по-висока доходност във въпросния град, то най-добре е да се насочите към апартаменти и мезонети с площ над 120 кв.м. Там доходността е над 6%. Причината е, че има търсене, но предлагането е ограничено. Офертите са около 80, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях половината са тристайни като средната наемна цена е 440 EUR на месец. Преобладаващата част от предложенията са в Кършияка. Там месечният наем за луксозно обзаведен апартамент от 160 кв.м, разположен на цял етаж от къща, достига 800 EUR.

Отлична опция е и отдаването под наем на 4-стайно жилище. Броят на този вид имоти в Пловдив, които се отдават под наем, са около 20-тина. Почти толкова са офертите и за многостайни апартаменти. Дефицит има при мезонетите, отчитат от imot.bg. На пазара има едва шест, като предложенията са само за център и Кършияка. Най-големият мезонет е с площ 240 кв.м и се отдава под наем срещу 500 EUR. Намира се в близост до Новотел Пловдив.

Доходността във Варна е по-ниска от тази в Пловдив – 3.7%. Това не означава, че покупката на луксозен имот не е добра инвестиция. „Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Морската столица — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността. Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно”, пояснява Силвия Гочева, старши брокер на „Лукс Имоти” във Варна.

Предлагането на луксозни апартаменти във Варна е почти идентично с това в Пловдив. Оферират се около 100 имота, посочват от imot.bg. Близо половината обаче са тристайни. Броят на 4-стайните е около десетина, а двойно повече е броят на оферираните многостайни. Сред едно от най-скъпите предложения е многостаен имот от 161 кв.м, разположен в местността „Евксиноград”. Апартаментът се намира в комплекс от затворен тип. Относно мезонетите, те почти липсват. Един от най-стилните се предлага в центъра на града, в близост до пешеходната зона. Големината му е 164 кв.м, а месечният наем е 850 EUR.

„Темата за доходност при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар. Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти”, посочва още Стоянов.

По-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-висок. Профилът на клиентите са най-често хора с по-високи доходи, със стабилна работа, деца и търсещи по-високо качество на живот.

„Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента”, поясняват от „Лукс имоти”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини