Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 12:02 25 686 29

Имот в Пловдив е по-добра инвестиция от Варна

  • imot.bg-
  • лукс-
  • апартаменти-
  • доходност

Макар концентрацията на луксозни апартаменти да е в столицата, подобни, и то качествени, имоти могат да бъдат намерени и в по-големите градове като Пловдив и Варна. Имотите от този сегмент са подходящи не само за собствено ползване, но са и една отлична инвестиция. Разбира се, доходността остава най-висока в София – 5.2%. „Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша. Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот”, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”.

Пловдив обаче не отстъпва на столицата по доходност – 5%. Ако търсите да купите имот с по-висока доходност във въпросния град, то най-добре е да се насочите към апартаменти и мезонети с площ над 120 кв.м. Там доходността е над 6%. Причината е, че има търсене, но предлагането е ограничено. Офертите са около 80, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях половината са тристайни като средната наемна цена е 440 EUR на месец. Преобладаващата част от предложенията са в Кършияка. Там месечният наем за луксозно обзаведен апартамент от 160 кв.м, разположен на цял етаж от къща, достига 800 EUR.

Отлична опция е и отдаването под наем на 4-стайно жилище. Броят на този вид имоти в Пловдив, които се отдават под наем, са около 20-тина. Почти толкова са офертите и за многостайни апартаменти. Дефицит има при мезонетите, отчитат от imot.bg. На пазара има едва шест, като предложенията са само за център и Кършияка. Най-големият мезонет е с площ 240 кв.м и се отдава под наем срещу 500 EUR. Намира се в близост до Новотел Пловдив.

Доходността във Варна е по-ниска от тази в Пловдив – 3.7%. Това не означава, че покупката на луксозен имот не е добра инвестиция. „Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Морската столица — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността. Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно”, пояснява Силвия Гочева, старши брокер на „Лукс Имоти” във Варна.

Предлагането на луксозни апартаменти във Варна е почти идентично с това в Пловдив. Оферират се около 100 имота, посочват от imot.bg. Близо половината обаче са тристайни. Броят на 4-стайните е около десетина, а двойно повече е броят на оферираните многостайни. Сред едно от най-скъпите предложения е многостаен имот от 161 кв.м, разположен в местността „Евксиноград”. Апартаментът се намира в комплекс от затворен тип. Относно мезонетите, те почти липсват. Един от най-стилните се предлага в центъра на града, в близост до пешеходната зона. Големината му е 164 кв.м, а месечният наем е 850 EUR.

„Темата за доходност при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар. Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти”, посочва още Стоянов.

По-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-висок. Профилът на клиентите са най-често хора с по-високи доходи, със стабилна работа, деца и търсещи по-високо качество на живот.

„Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента”, поясняват от „Лукс имоти”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сеетт

    2 1 Отговор
    агенциите спичат няма зделки .... теориите че като фалирала ктб и ще си дадем парите за панелки по 700 ежро кж се оказаха нелепи хаххаа

    ся пак платени статии...

    а истината е че имоти над 38 000 евро не се купуват въобще ..обявите сеят от години...

    а сега Руснаците ще остстват явно от пазара така че горко им и тежко на агенциите глад ги чака

    истината е че сме в дефлация а който знае какео значи тва и какво следва след това ..е наясно че предстои срив в пазара на недвижими имоти .... не се лъжете като рибоци по озмислени статии
  • 2 Цезий

    2 1 Отговор
    Смятах, че Блиц са най-големия манипулатор пишещ откровени лъжи, а като гледам факти.бг изобщо не му отстъпва по налгост. В статията няма едно вярно изречение. Елементарна пропаганда на всеобщата беднотия.
  • 3 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор
    КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ ВЪВ ВАРНА СИ КУПУВА В ПЛОВДИВ
    НАЛИ ТАКА ВЕ МАЙНА

    Коментиран от #29

  • 4 хого

    0 1 Отговор
    къде го тоя mediator37 да повтори три пъти Лий Якока с неговото "местоположение" , че да ме разсмее още веднъж.
  • 5 гфдг

    0 0 Отговор
    странате в дефлация... акойто знае какво означава това и какво следва бо трябвалода е наясно че картинката пред агенциите за недвижими имоти е много черна...хаха

    вече почнахме с взимане на големи държавни дългове и това е началото- следствие от дефлацията и мъртвата иконмика...

    хората обедняват споменът от имотния балон е пресен ....

    и без тва агенциите с апаразити натоварващи излишно зделките с по 1000-2000 е ..дано да фалират всички и д апочнат д аис искарват парите с работа

    зделки над 35-40 000 ежро са просто рядкост и сън ..ала бала за луксозни имоти и платени статии няма да раздвижат сегмента...

    които има 100-150 000 лв з аимот строи къшта не купува апартамент
  • 6 дали

    0 1 Отговор
    относно първият коментиращ ...
    Много интересно от коя безумна статистика е взел цената 38000евро, ако говорим за София. За някой окаян панел в Дружба може и такава цена да се даде и то за двустаен. Смехотворно е да се правят високопарни изказвания за цените, но и такива глупости доста дразнят.
  • 7 fifi

    2 1 Отговор
    мале, че неграмотен народ, мале
  • 8 1111

    0 1 Отговор
    Бездомниците пак полазиха форума...КЪШ!
  • 9 диан

    0 0 Отговор
    В ЧУЖБИНААААААААААА
  • 10 КАРДАНА

    1 0 Отговор
    по принцип ДА ГО Д...Т БЕДНИТЕ
  • 11 Хокинг

    1 0 Отговор
    Никой нормално мислещ човек никога не би си дал парите за апартамент той би инвестирал с парите в други неща който ще има оборотни пари ще има доходи от който да живее смях да даваш пари в апартамент че това нее инвестиция за куповача а за продавача куповача е заблуден че печели но на хартия взима дедовия .

    Коментиран от #18

  • 12 Хокинг

    0 0 Отговор
    Примерно имам 70 000лв. ако нямам акъл бих дал парите за апартамент но ясно е че имам и ще инвестирам парите в нещо което ще спечеля някакви доходи а ве да не обеснявам много на неграмотници как се правят пари но тази статия и тем подобни тровят мозаците на хора с IQ под 70 меко казано никога не си давайте парите за апартамент щом имаш толкова пари просто ги върти и печели това което го говорят че правиш супер зделка с покупката на имот това след време може само д те боли
  • 13 абеее

    3 0 Отговор
    най-обичам ей такива умници, които ми пишат 'куповач', да ми обясняват кой какво IQ има
  • 14 абеее

    3 0 Отговор
    'зделка' ха-ха
    дай още някой съвет за бизнес
  • 15 Алекс

    1 0 Отговор
    В статията акцента пада върху апартаментите, то поне заглавната снимка да беше на жилище, а не на къща в Траката.
  • 16 гдфххфд

    0 0 Отговор
    транате в дефлация... акойто знае какво означава това и какво следва бо трябвалода е наясно че картинката пред агенциите за недвижими имоти е много черна...хаха

    вече почнахме с взимане на големи държавни дългове и това е началото- следствие от дефлацията и мъртвата иконмика...

    хората обедняват споменът от имотния балон е пресен ....

    и без тва агенциите с апаразити натоварващи излишно зделките с по 1000-2000 е ..дано да фалират всички и д апочнат д аис искарват парите с работа

    зделки над 35-40 000 ежро са просто рядкост и сън ..ала бала за луксозни имоти и платени статии няма да раздвижат сегмента...

    които има 100-150 000 лв з аимот строи къшта не купува апартамент
  • 17 голдън ай Варна

    2 0 Отговор
    стига с тези "зделки" бре, "Куповачи"/"коповачи"Копувачи и други такива хубави хора, по колко "ежро" "изкате" да са "имотити"
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хокинг":

    Бих казал, че още нямаш лична карта.
    Има различни приоритети в живота.
    Ако си ги спестил, но не знаеш къде да ги "въртиш" и нямаш собствено жилище, то няма по-добър вариант от това да си закупиш такова със спестените пари.
    Както казаха някои коментатори в момента времената са несигурни и няма никакви гаранции за каквато и да е възвръщаемост на инвестицията. Било то корупция, било то фалити, било то жертва на измама.
    Жилището е това, което ти остава и това което е останало на възрастните хора след инфлация, глад, безработица.
    Някои си купуват джипове и живеят под наем в панел, други мислят.
  • 19 mediator37

    2 1 Отговор
    Преди да дойде демокрацията хората си публикуваха срещу 10 лева една обява - купувам, продавам, в местния вестник и оборотът вървеше. Не спирам да се учудвам какво правят агенциите, че искат 3+3 процента от купувач и продавач.
    За нищо не отговарят пред закона, подлагат някакви ксерокопирани бланки на предварителен договор и големите фасони, големите балони- дай 2000 евро комисион! А не гарантират с нищо сделката. Ако има проблем си мият кунките с адвоката, с нотариуса, с всеки друг.
  • 20 Густо Майна

    0 0 Отговор
    Айде не е зор да си купуват жилища в пловдив.Аз съм кореняк и от 10 години вече не мога да чуя пловдивска реч в любимия си град. Градът се навъди с нагли които си мислят че като са си купили 65 квадрата в НОВО строителство все едно живеят в Бевърли Хилс.Не благодаря не искам тази паплач да наводнява и без това отдавна превърналият се в дълбока провинция град.
  • 21 кк

    1 0 Отговор
    кореняк ?!?! - пълен чобанин си, личи си от коментара ти

    Коментиран от #26

  • 22 предприемач

    1 0 Отговор
    м2 ново сройтелство струва на инвеститора макс 250евра
    а сетете кой е на далавера
    а брокерите наистина вече едва свързват двата края
    30% от жилищата в софия са празни или се дават под наем или се продават-честито на печелившите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Evolution

    0 0 Отговор
    Големи "играчи" има тука бе :D Въртят хиляди, а може и милиони... Дават съвети кое е по-изгодно и в същото време всеки божи ден висят из статиите и мрънкат за едно или друго нещо :D ...
    Истината е такава - имаш ли пари, най-логичното е да ги вложиш в поне едно жилище (апартамент, къща). По простата причина че с какъвто и бизнес да се захванеш и в момента в който започнеш да пречиш на конкуренцията и нямаш "гръб" си изгубил всичко по един или друг начин. Но на българина му дай да върти пари и му гледай сеира...
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Съгласен напълно. И за мен са излишни, като ненужно натоварват системата продавач - купувач.
  • 26 Густо Майна

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "кк":

    Лапай гегата тогава щом съм чобанин.......
  • 27 gost

    0 0 Отговор
    що си мислите така
  • 28 Тошев

    0 0 Отговор
    Смешници, Нато ни поставят на огневата линия с Русия,а вие в кенефи ше инвестирате, продавайте докато можете, че видяхте какво се случи с Украйна, бихте ли си купили жилище там? Продавате каквото имате и купувате някъде в бяла Европа, с наемите които ще получвате може да си покривате тук не 1, а 2 апартамента и инвестицията ви е на сигурно място без да се обезцени.
  • 29 Ннн

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    Обратното