Отидете към основна версия

461 0

Пускат по-изгодни заеми за жилища

,Заемите за покупка на нов дом стават все по-изгодни. Падането на лихвите продължава, след като от няколко седмици банките са под натиск да свалят цената на кредитите. Поредното намаление този път е промоционална оферта и става факт само дни след среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с Асоциацията на банките в България.

Лихва от 6,58% предлага УниКредит Булбанк по новите си ипотечни кредити за първата година от срока. За заем от 40 хил. евро годишният процент на разходите възлиза на 10,17% при срок от 10 г. Лихвата за останалия период след първата година е 8,58 на сто с включени разходи за застраховка "Живот" и имуществена застраховка. На фона на вялата търговия с имоти от началото на годината все пак ипотечните кредити растат, което ни накара да заемем по-активна позиция, коментира Любомир Пунчев, директор "Банкиране на дребно" на УниКредит Булбанк.

В същото време нов слух за депозиране на пари от фискалния резерв в търговски банки обиколи страната. "Файненшъл таймс" излезе с публикация, в която финансовият министър Симеон Дянков обявява, че ще има аукцион за 1 млрд. лв. от резерва, които ще се дадат на банки. Това според него ще помогне за намаляване на лихвите по заемите у нас. По-късно обаче от финансовото министерство опровергаха информацията. Цитираният коментар не е актуален, фокусът сега е постигането на балансиран бюджет за 2009 г. и приемане на бюджета за 2010, коментираха от министерството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини