Отидете към основна версия

10 280 35

Руснаците си отиват от България. Временно или завинаги?

  • имоти-
  • русия-
  • българия
Снимка: М. Богданова ©

През последните 3-4 години сред руските купувачи на недвижими имоти много популярна дестинация беше България. Цените на жилищата и къщи не бяха високи. Апартамент в близост до морето можеше да се купи срещу 15 000 – 20 000 EUR.

Но ситуацията кардинално се промени през последните 10-12 месеца, пишат руските медии. Именно за тази близо една година покупките от братушките спаднаха четири пъти. Разбира се, такъв рязък спад има и своите причини. И както отчитат български брокери, не става дума само за обезценяването на руската рубла спрямо американския долар и еврото, но и съществения спад на оборотите на средния и малък бизнес в Русия.

Много руски анализатори правят още от сега прогнози за следващата година, които не са еднозначни. Така например, Александър Романенко бивш президент на FIABCI, прогнозира, че броят на покупките на жилища от страна на руснаци в България през следващата година няма да се увеличи, а едва от 2017-а може да започне да се наблюдава някакво оживление. Част от руснаците, които имат по два имота в България решиха да се разделят с единия, за да могат с получените средства да развият бизнеса си.

През изминалите 12 месеца руснаците са се ориентирали към градски имоти у нас. Става дума за хора, които са решили постоянно да пребивават в градове като Барна, Бургас и София или към отдаването на имотите под наем.

Не всички анализатори споделят мнението на Романенко. Така например, Мария Горячева, смята, че основната причина за спада в търсенето е отслабването на руската рубла: „Не разбирам много добре онези, които твърдят, че отслабването на рублата не е сред основните причини за по-малкото търсене. Според мен, именно поради това българските имоти загубиха популярност сред руснаците. Допреди няколко години малка къща не много близо до морето можеше да се купи срещу 500 000 рубли (7000 EUR). Днес сумата е двойно по-висока и много от не най-богатите руснаци, които спестяваха за къща в България, останаха почти без нищо и вече нямат възможност за покупката на имот”.

Какво ще стане с търсенето от страна на руснаци на български имоти? Две мнения има по този въпрос. „Спадът в търсенето от руснаци към български имоти ще продължи. То е оправдано и прогнозирано”, казва Елена Петрова, експерт по покупко-продажба на имоти зад граница (извън Русия). „Лично аз не виждам никакви предпоставки за повишаване на търсенето. Руснаците разполагат с по-малко свободни средства, а много се пренасочиха за решаване на имотните си проблеми към покупка на жилище в Русия, защото не им е до покупка на имот зад граница”, обяснява Петрова.

С нейното мнение обаче не е съгласен собственикът на агенция за недвижими имоти Константин Тарасов. Той е убеден, че след няколко години търсенето ще се възстанови. „Спадът не може да е безкраен. Все някога ще се достигне дъното, след което ще започне възход. Според мен, имотите в България отново ще се ползват с популярност сред руснаците след две-три години, когато последствията от икономическата криза няма да бъдат така ясно изразени. А ако руснаците се оттеглят от българския пазар за дълго, то на тяхно място ще дойдат купувачи от други държави, като например Германия”

Като цяло решаващи за пазара ще са следващите една-две години. Но най-вероятно, че руските купувачи няма да се върнат в пълния си обем на българския имотен пазар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини