Отидете към основна версия

3 842 7

Криза без край

  • имот-
  • криза-
  • сащ-
  • ипотека

Ще има ли край имотната криза в САЩ? По официални данни в Щатите в момента се продават 3.5 млн. имота. В това число обаче не са включени т.нар. „сенчести” недвижимости. Това са къщи и жилища, които са иззети от банки или са в процес по изземване, заради необслужвани заеми. Когато и те се прибавят към останалите, броят на продаваните къщи и апартаменти ще се удвои и ще достигне 7.5 млн. За сравнение на един нормално функциониращ пазар имотите в процес на продажба трябва да бъдат около 2.4 млн.

Много е сложно да се определи количеството на „сенчестите” имоти в САЩ. Това, което се знае със сигурност е, че през последните три месеца около 2 млн. собственици не са си платили месечната вноска, а други 800 000 души не са изплащали ипотеките си вече цяла година. Ако и техните имоти се прибавят към тези, които се продават, броят им ще достигне огромни размери. Това ще е тежък удар за имотния пазар, от който възстановяването ще е трудно, прогнозират анализатори.

Американският имотен пазар отдавна е с диагноза „депресия”. Независимо от това, че през последните години цените драстично спаднаха, интересът както към първичния, така и към вторичния пазар, остава нисък. Инвеститорите замразяват проектите и строежите си и чакат в икономиката да се появяват позитивни нотки, за да имат основание да реализират заплануваното.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини