Отидете към основна версия

2 684 4

Тероризмът унищожи имотния пазар

  • имоти-
  • цени-
  • афганистан-
  • кабул-
  • тероризъм

Серията терористични атаки в Афганистан убеди потенциалните предприемачи, че дори столицата Кабул не е сигурно място за инвестиция. Това се оказа катастрофално за пазара на недвижими имоти – сделки няма, а цените рязко паднаха.

„В момента в Кабул няма купувачи. Това се отнася както за жилищния, така и за търговския сегмент. Затова и обекти разположени в най-престижните райони на столицата, се продават с големи отстъпки”, обясняват брокери, цитирани от ВВС.

През август 2011 г. (преди терористичните атаки) жилище от 100 кв.м, разположено в Wazir Akbar Khan, дипломатическия район на Кабул, се оферираше за 160 000 USD. Сега собствениците на този имот са склонни да го продадат за 145 000 USD, но въпреки това кандидати няма.

Цените само за един месец са се понижили с 5%, сочат данните на големи местни агенции. „В рамките на два месеца загубих близо 2 млн. USD от търговията с недвижими имоти. Ако се понижи процентът на безработица, вероятно ще мога да покрия загубите, но това е все по-малко вероятно”, обяснява представител на една от афганистанките компании в сектора.

„Бях стигнал до етапа на изповядване на сделката пред нотариус за 200 000 USD. Клиентът искаше един ден отлагане, за да уточни някои детайли. Няколко часа по-късно посолството на САЩ беше бомбардирано. Клиентът ми се върна в Дубай без да подпише договора”, разказва друг брокер.

При нови терористични атаки, пазарът на недвижими имоти в Кабул го чака поредното сътресение. За последните няколко месеца в Афганистан бяха извършени редица терористични атаки. Сред жертвите са представители на ООН, НАТО, представители на силите на реда и много мирни граждани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Колко струват имотите в Афганистан

    Докато в Афганистан продължава гражданската война, местното население в големите градове отчаяно се стреми да води един нормален живот. Защо пазарът н ...
    12.10.2017
    6 076
    6
  • Бомба в Кабул (обновена)

    Атентатор-самоубиец нападна конвой чужди военни в афганистанската столица Кабул, предаде Би Би Си. Нападението било извършено с кола-бомба, която у ...
    29.10.2011
    1 234
    0
  • Самоубийствен атентат в американска база в Афганистан

    Двама афганистански шофьори бяха убити днес при самоубийствен атентат срещу американска база в провинция Паншир, предаде АФП, позовавайки се на мес ...
    15.10.2011
    1 077
    0