Отидете към основна версия

2 496 9

Испанците пестят 32 години за жилище

  • жилище-
  • покупка-
  • спестяване-
  • испания
Снимка: Shutterstock

Средно 32 години пестят испанците, за да си купят собствено жилище. В различните региони на страната периодът е различен. Най-много време трябва да пестят жителите на Мадрид – 50 години, сочат данните на специализирания сайт за лични финанси Kelisto.

Към момента всеки, който иска да купи жилище с помощта на ипотечен заем трябва да внесе 23% от стойността на имота. Още 10% трябва да изхарчи за нотариус, регистрация и други първоначални разходи.

Средната цена на жилище в Испания е 161 000 EUR. Съответно, за да получи кредит трябва да разполага с 53 000 EUR. Ри годишна залата от 16 500 EUR испанците трябва да пестят средно 32 години, за да си купят жилище.

Броят години варира в зависимост от региона: В Мадрид ще са нужни 50 години, за да си купи човек собствено жилище, в Риоха – 21 години, а в Кастилия Ла Манча – 20 години.

През 2018 г. в Испания ще започне реализирането държавен жилищен план, който предвижда даването на помощи в размер на 10 800 EUR на хора под 35-години, които искат да си купят жилище. Парите ще отиват за първоначалните разходи при покупка на имот. Сумата също така не трябва да надвишава 20% от стойността на жилището.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини