Отидете към основна версия

7 394 15

Откриват новото летище на Истанбул през есента (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • летище-
  • истанбул-
  • откриване

След като няколко пъти беше отлагано, откриването на най-модерното и едно от най-големите летища в света ще се състои през октомври 2018 г. Почти 80% от новия аеропорт на Истанбул е готов. „По волята на Алах на 29 октомври в присъствието на президента на Турция, премиера и много гости, ще го пуснем в експлоатация. Всички полети от международното летище „Ататюрк” ще бъдат прехвърлени в рамките на 48 часа”, каза турският министър на транспорта Ахмет Арслан. Датата на откриване не е избрана случайно. Тогава се навършват 95 години от създаването на модерна Турция.

Новото летище на Истанбул ще е с площ 80 млн. кв.м. При пълното му пускане в експлоатация аеропортът ще даде работа на 225 000 души. 3500 служители ще следят за сигурността, както и 6000 камери. То ще наподобява град, в който ще има търговски центрове, паркинги, много заведения и хотел с 460 стаи. Ще може да приема едновременно 114 самолета, като ще разполага със 143 ръкава. Това е изключително важно, тъй като Истанбул е трансферна точка в световната авиация за полети от Европа към Азия.

Към момента инвестицията в проекта възлиза на 10.2 млрд. USD. Разчетите показват, че за първите 25 години от работата си, то ще донесе приходи в размер на 22.2 млрд. USD. Дефакто за около 13 години инвестицията ще бъде възвърната.

Първоначално летището ще обслужва 90 млн. пътници. След завършването на четирите етапа на строителство капацитетът му ще се повиши до 150 млн. пътници на година. От него ще може да се лети до 350 града из цял свят. Полети ще осъществяват 100 авиокомпании. Напълно завършено летището ще бъде завършено през 2023 г.

Новото летище на Истанбул е един от трите мегапроекти на президента Реджеп Ердоган. През 2016 г. беше открит третия мост над Босфора, а през 2018 г. се очаква началото на строителството на канал „Истанбул”, който трябва да бъде изграден паралелно на Босфора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини