Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 18:05 15 876 30

Откриха най-голямото летище в света (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • летище-
  • истанбул-
  • откриване

Инвестиция

Откриха най-голямото летище в света (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

İstanbul Grand Airport (İGA) е най-новото летище в Турция и вече е най-голямото в света. Отличното географско местоположение на южната ни съседка го прави ключов транспортен възел между Европа и Азия. От него може да се стигне за по-малко от три часа до 80 големите летища. Датата му на откриване – 29 октомври, не е избрана случайно. Именно днес се навършват 95 години от създаването на Турската република.

Официалната церемония беше водена от президента на Турция Реджеп Ердоган. Първоначално летището трябваше да заработи на пълни обороти на 1 ноември, но това ще се случи на 1 януари 2019 г. дотогава ще се изпълняват три линейни вътрешни полета до Анкара, Измир и Анталия. Те ще се осъществяват от турския национален превозвач.

Направената до момента инвестиция е на стойност 11 млрд. USD. Мега летището ще заработи на етапи. Първоначално ще бъдат пуснати в експлоатация три от шестте писти. Ще има над 500 гишета за чекиране разположени на 13 „острова” и 228 ГКПП. Над 20 000 кресла ще има на разположение на пътниците. Предстои изграждане на цял град с офиси, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    67 2 Отговор
    Браво на "комшиите"! Когато има инвестиции в една страна, суверенитетът ѝ расте! Хубавото си е хубаво - трябва да им го признаем, браво!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 999

    25 1 Отговор
    Бойко и Ердоган бяха заедно, каквото и да си говорим Бойко от името на България е до Турция в този важен момент в добро, както и след преврата през 2016 г. Бойко веднага изрази съпричастност със Турция даже и визита направи, това е да си съседа си в добро и зло!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ганай":

    Нали знаеш кога - НИКОГА :-)
  • 7 КТБандит

    6 6 Отговор
    Бат Бойко е пак на линия.Браво господин Борисов така се градят връзки .
  • 8 Интересно

    29 2 Отговор
    Интересно, щом комшиите в криза правят такива неща, кво щеше да стане, ако не бяха в криза?!?.. както и да е, моите адмирации! Често се налага да ползвам Истанбул като междинна дестинация, сигурен съм, че поради огромния си капацитет ще намалят и летищните такси, за да привлекат повече полети и се надявам това да се отрази и на цените на билетите!..

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    3 30 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно":

    Еми интересно що ли се отлага реалния старт за догодина , сигурно от липса на криза или "излишък" на пари !!!! И дали ще е от 1 януари следващата или някой друг 1 януари !!! Щото по старите"планове" трябваше Ататюрк вече 100% да е закрит , а сега да прехвърлят второто летище !! Май бая пъти по 1 януари ще трябват !!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 гост2

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Иди се прегледай колега,от омраза само глупости ръсиш!
  • 11 До гостенчето

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Гостенчето, берлинското летище е строено 10 години! Комшиите за 42 месеца на голо поле летище направиха и от днес то заработи! И е напълно логично, обект от такъв мащаб да се строи на етапи! И не се тревожи, всичко там си върви по план! А между другото, аз в момента се намирам все още на церемонията по откриването на летището! Адмирации за строителите, инвеститорите и въобще на всички, които правят така, че нещата да се случват, вместо да обясняват как няма да стане, както е при нас!..

    Коментиран от #12, #16

  • 12 гост

    5 28 Отговор

    До коментар #11 от "До гостенчето":

    Заработило дръжки !!! Три (3) вътрешни полета по един на ден !!!!!! Това ако му викаш работещо летище , иди се прегледай !!! И лично "любимеца" ти Ердо обяви , че срока за ПЪЛНО завършване е след !) ГОДИНИ !!!! Тоест 2028 !!!!! Малко прочети преди да припадаш по "успехите" , не че и това е гарантирано , както се вижда , хахахах !! А пък ако си мислиш , че след 10 години това още ще е "най-голямото в света" , значи си по заблуден и от тия , дето вярват , че аллах ще ги "спаси" от долара , хахахах !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грандоманщина

    3 19 Отговор
    Със заемни средства. Турция ще фалира.
  • 15 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "гост2":

    И тая "сложна" думичка не знаеш даже какво означава , та не се напъвай , изразяването не ти е силната страна !! Единственото силно ти е слабоумието , хахах !!!

    Коментиран от #21

  • 16 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "До гостенчето":

    Чакай , че тоя бисер съм го пропуснал !! Още бил на "церемонията" , ахахахахха !!!! И от церемонията най-главното ти занимание е да пишеш в тоя форум , ахахаххахах !!! А като се събудиш къде ще си , на церемонията по собственото ти осир...не , ахахахахх !!!!

    Коментиран от #27

  • 17 Yavuz

    15 4 Отговор
    Турция докато открива най голямото летище в света край Истанбул в Северна Сирия и Северен Ирак провежда мащабни операции срещу поддържаната от САЩ PYD- PKK ,в Средиземно море близо до Кипър сондира за находища на газ,а гръцки, египетски и израелски кораби обикалят като помиярски кучета и не смеят да се доближат. Лидери на Русия, Германия и Франция идват в Истанбул при ЛИДЕРА на Турция-Защо? Само да припомня че лидерът на Франция е и неофициален представител на САЩ .

    Коментиран от #19

  • 18 Azzzzzzzzz

    4 15 Отговор
    Само който не е виждал летищата Кенеди и О Хеър, може да твърди, че това е най- голямо.Не говорим за КПП та, това е характерно за тоталитарни държави, а джамиите ...без коментар.Кой от къде и за къде ще лети- само чалми.И всичко се прави от грандомания, на гърба на изтормозения от безумия народ...

    Коментиран от #20, #26

  • 19 Диди

    5 12 Отговор

    До коментар #17 от "Yavuz":

    Ти наистина ли мислиш че Меркел и останалите политици са отишли да се молят на Ердоган? Пиши нещо за работниците, които са се оплакали от условията при които са работили и живяли,защо са ги арестували? Защо 38 работника са починали ?

    Коментиран от #23

  • 20 гост2

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Azzzzzzzzz":

    Защо да няма джамия или друга молитвена зала?Какъв е проблема?Нормално е във всяко едно летище да се предлагат такива зали/стаи за МОЛИТВА!
  • 21 гост2

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    за много умен ли се мислиш?

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост2":

    Не , мисля теб за обратното , та затова гледам да говоря по простичко , анадъннмо ?
  • 23 Yavuz

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Представители на опозицията СНР и НDP са докарали техни хора провокатори около 400 души ,подобно на случая в Гези парк.Поръчката е от вън ,нищо особено. Смъртните случаи също са преувеличени. Летище Истанбул конкурира най оживените летища на Европа.
  • 24 ba6

    0 3 Отговор
    сигурно си го тарифат двамата ,боико на колене и готов за излитане требва само да му запалят мотора...
  • 25 Авиатор

    2 0 Отговор
    Да му е честито на Ердоган и да внимава каква политика води защото летищата са най предпочитаната мишена на авиацията и на ракетните войски.
  • 26 Интересно

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Azzzzzzzzz":

    А ти Истанбулското летище видя ли?

    Коментиран от #29

  • 27 До гостенчето

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Заповядай в Истанбул, бе гостенче! Тъкмо ще видиш и няма да се излагаш по форумите пишейки за неща за които си нямаш понятие!

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "До гостенчето":

    Аз в Истанбул съм бил повече от колкото ти си сънувал даже !! Ама и на други места съм бил и затова изцепките на такива като теб не хващат дикиш , за ваше съжаление !!!!
  • 29 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Интересно":

    А ти какво видя от "истанбулското летище" , щото аз съм видял и извън тая зала , специално напудрена за откриването !!! И ще ти се доплаче , ако го видиш !!!
  • 30 Да ви сqqра на летищвто

    0 5 Отговор
    Много чалми в коментарите! Строени в боен ред като спахии, и музиката подходяща. Айде обратно в Азия, неандерталци!