Отидете към основна версия

3 933 5

Защо кулата в Пиза не пада

  • кула-
  • пиза-
  • наклон
Снимка: Shutterstock

Безспорно към едно от чудесата на света може да се причисли и кулата в Пиза. Учени с всяка изминала година констатират с колко 58-метровата кула се е наклонила. От нейното построяване през 1280 г. досега наклонът й вече е 5 градуса. Преживяла е редица земетресения, но все още не е паднала. Причината за това, според учени от университета Рома Тре, е динамичното взаимодействие „съоръжение-земен терен”. Дефакто тежестта на кулата и меката почва под нея са причина по време на земен трус тя да не се клати и следователно да не пада.

„Карайки кулата да се накланя, почвата в същото време й помага да преживее сеизмичните събития," обясняват учени от Бристълския университет.

Кулата в Пиза в действителност е камбанария на католическия храмов комплекс Duomo Santa Maria Assunta. Става известна по цял свят с това, че е наклонена, но въпреки това не пада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кулата в Пиза се изправя

    Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на инженерни разработки, които бяха лансирани, за да бъде спасен този средновековен памет ...
    22.11.2018
    4 496
    4