Отидете към основна версия

10 291 9

Физически превръщат държава в остров

  • катар-
  • саудитска арабия-
  • граница-
  • тунел

Саудитска Арабия наложи редица ограничения на Катар, а сега планира и физически да превърне емирството в остров. По този начин ще бъде премахната сухопътната връзка между двете държави. За проекта ще наддават пет международни компании, специализирани в прокопаването на канали.

Подаването на оферти е до 25 юни, а в срок до три месеца след това ще бъде определен кой ще е изпълнителят. Срокът, в който трябва да бъде прокопан каналът, е една година след началото на строителните дейности. Той ще е дълъг 60 км и широк 200 метра и ще преминава по цялата граница между Катар и Саудитска Арабия. Част от зоната на канала ще бъде отделена за изграждане на съоръжение за ядрени отпадъци. Инвестицията е на стойност 750 млн. USD.

Реализирането на проекта ще доведе до географска изолация на Катар от Cayдитcĸa Apaбия, Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa, Бaxpeйн и Eгипeт. През 2017 г. те ограничиха не само дипломатическите си, но и търговски връзки с емирството. Страните обвиняват Катар, че поддържа тероризма и се намесва във вътрешните работи на съответните държави. От своя страна, Доха категорично отрича това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Чужденци ще могат да купуват имоти в Катар

    Пазарът на недвижими имоти на Катар се отваря за чужденци. Това нововъведение, предприето от правителството на страната, е с цел стимулиране на местна ...
    01.11.2018
    4 517
    3
  • Катар строи завод за 9 млрд. EUR

    Катар ще инвестира 9 млрд. EUR в строителството на завод за електромобили. В него ще има 12 поточни линии, които ще работят 24 часа в денонощието. Пла ...
    20.09.2018
    3 925
    5