Отидете към основна версия

4 971 6

Камара на инженерите по геодезия е само една

  • геодезия-
  • карама-
  • димиев-
  • корал
Снимка: Shutterstock

Казусът около плаж „Корал” накара редица държавни, общински органи и камари, обединяващи различни специалисти да дадат становища. Днес това направи и Камарата на геодезистите в България. Оказа се обаче, че тя не представлява инженерите геодезисти. Последните се представляват от Камара на инженерите по геодезия.

„Това е сдружение с нестопанска цел за обслужване на частен интерес, което няма нищо общо с Камарата (бел. ред. Камара на инженерите по геодезия - КИГ) създадена по Закона за геодезия и картография, която аз представлявам. Това сдружение се състои от четирима геодезисти и си има председател, който публикува тези информации. Камарата на геодезистите в България има подобно име на нашето и ползва този факт да заблуждава медии и общественост със становище на геодезисти, които в общия случай са частни становища на не повече от 4-5 лица”, каза за ФАКТИ инж. Милен Димиев, председател на КИГ.

От КИГ вече са изготвили писмо до Камарата на геодезистите в България, в което канят въпросната камара в двумесечен срок да смени името си. „В противен случай, ще предприемем законови действия в защита на нашите права”, допълни инж. Димиев.

Налице са две съществени разлики между КИГ и Камарата на геодезистите в България. Първата е създадена по Закона за геодезия и картография и в нея членуват само инженери геодезисти. Втората е че Камарата на геодезистите в България членуват специалисти, които не са само инженери.

„Председател на Камарата на геодезистите в България е член на нашата Камара – Йоан Каратерзиян, който по една или друга причина преди около една година е създал тази Камара, за да пише спокойно къде и както си прецени. Това, което ще предприемем към него е да сезираме комисията по професионална етика за неговите действия уронващи престижа на нашата организация”, каза инж. Димиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини