Отидете към основна версия

12 405 16

Най-високият небостъргач в Европа (ВИДЕО)

  • санкт петербург-
  • небостъргач-
  • газпром-
  • лахта
Снимка: Shutterstock

Малко над 460 метра е висок най-високият небостъргач в Европа, който ще бъде пуснат в експлоатация до една година. Той се намира в руския град Санкт Петербург. Името му е „Лахта център” и е на 87 етажа. Другата особеност на високата сграда е, че това е единственият небостъргач в света, разположен толкова на север.

Интересно е да се отбележи, че всъщност сградата ще е новото седалище на газовия гигант „Газпром”. Това ще стане най-рано в края на 2019 г., когато постройката ще бъде напълно завършена. Освен офиси в нея ще има и развлекателен кът, както и ресторанти. За младежите пък ще има специален интерактивен музей.

Любопитно е да се отбележи, че небостъргачът ще бъде покрит със 72 500 кв. м. стъкло, като над половината от стъклените повърхности са уникални по своята геометрична форма. Общата площ на комплекса е 400 000 кв.м. Строителството се извършва от над 8000 души.

Досега най-високата сграда в Европа беше също в Русия – Федералната кула на Москва. В световен мащаб небостъргачът е 13-тият най-висок.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини