Отидете към основна версия

18 619 31

Затвориха емблематичен за София имот

  • маринела-
  • хотел-
  • затваряне-
  • нап
Снимка: М. Богданова ©

„Ню Отани”, както повечето софиянци го знаят като Японския хотел, за пръв път от построяването си затвори врати. Причината е: Принудително затваряне от НАП. Основната версия за крайната мярка е че търговският обект не отчита обороти.

Проблемите на хотела започнаха със самото идване на новите собственици – Ветко и Маринела Арабаджиеви. След като комплексът беше прекръстен на името на съпругата на собственика, последната реши да промени облика на сградата напълно. Започна се от интериора. Със самото си влизане човек бива връхлетян от черно-бели райета по пода, пищни полилеи и лъскави мебели.

Направени бяха и опити за промяна на екстериора на сградата, като се махне част от закритата градина в частта, която е по-близо до бул. „Черни връх” и тя бъде надстроена. Разрази се истинска многогодишна битка (бел. ред. от средата на 2016 г. досега) между главния архитект на София и новите собственици. Последните получиха редица предупреждения и куп парични глоби като целта беше една – да прекратят промяната на визията, като надстроят въпросната част с още един етаж.

Зелените площи около комплекса също не бяха пощадени. Вълна от обществено недоволство породи изкореняването на две дървета японска вишна дарени от японската държава на българската столица в средата юли 2015 г.

Дали затварянето ще спре драстичната промяна на една от емблемите на София, предстои да видим.

Японският хотел "Витоша Ню Отани" е построен от 1974 до 1979 г. Завършен през 1979 г. е сред най-големите в София с над 440 стаи. За изграждането му държавата тегли кредит за близо 24 млн. USD. Откриването на „Витоша-Ню Отани“ в София неслучайно е през 1979 г. Тогава Людмила Живкова дава начало на голямата изложба в Япония „Тракийско изкуство и култура по българските земи“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини