Last news in Fakti

27 Септември, 2018 20:56 18 580 31

Затвориха емблематичен за София имот

  • маринела-
  • хотел-
  • затваряне-
  • нап
Затвориха емблематичен за София имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Ню Отани”, както повечето софиянци го знаят като Японския хотел, за пръв път от построяването си затвори врати. Причината е: Принудително затваряне от НАП. Основната версия за крайната мярка е че търговският обект не отчита обороти.

Проблемите на хотела започнаха със самото идване на новите собственици – Ветко и Маринела Арабаджиеви. След като комплексът беше прекръстен на името на съпругата на собственика, последната реши да промени облика на сградата напълно. Започна се от интериора. Със самото си влизане човек бива връхлетян от черно-бели райета по пода, пищни полилеи и лъскави мебели.

Направени бяха и опити за промяна на екстериора на сградата, като се махне част от закритата градина в частта, която е по-близо до бул. „Черни връх” и тя бъде надстроена. Разрази се истинска многогодишна битка (бел. ред. от средата на 2016 г. досега) между главния архитект на София и новите собственици. Последните получиха редица предупреждения и куп парични глоби като целта беше една – да прекратят промяната на визията, като надстроят въпросната част с още един етаж.

Зелените площи около комплекса също не бяха пощадени. Вълна от обществено недоволство породи изкореняването на две дървета японска вишна дарени от японската държава на българската столица в средата юли 2015 г.

Дали затварянето ще спре драстичната промяна на една от емблемите на София, предстои да видим.

Затвориха емблематичен за София имот

Японският хотел "Витоша Ню Отани" е построен от 1974 до 1979 г. Завършен през 1979 г. е сред най-големите в София с над 440 стаи. За изграждането му държавата тегли кредит за близо 24 млн. USD. Откриването на „Витоша-Ню Отани“ в София неслучайно е през 1979 г. Тогава Людмила Живкова дава начало на голямата изложба в Япония „Тракийско изкуство и култура по българските земи“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селскибизнес

    41 1 Отговор
    Ем така е, като го кръстиха "Маринела" !?!?

    Коментиран от #25

  • 2 Хасан

    29 20 Отговор
    цяла софия да ЗАТВОРЯТ , как ма разбрахте ??????????????

    Коментиран от #3, #5, #14

  • 3 Брат ми

    31 11 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    На майка ти у питката.
  • 4 Хотелиера

    36 8 Отговор
    Нали е забравяте че точ о,, Маринела" събра Евро депутатите за 6 месеца!! Тогава хотела беше Ок сега вече не Е! Някой му е хвърлил алчни Око.
  • 5 Bubbles

    33 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не цяла София, цяла България трябва да се затвори и закрие!

    Коментиран от #8

  • 6 Bubbles

    54 5 Отговор
    Ветко, Петко и цялата му фамилия да ги оставят голи пушки само по едни гащи и да заминават в затвора а цялото им имущество движимо и недвижимо да се похарчи за лечението на болни деца!
  • 7 Инкогнито

    40 5 Отговор
    Този хотел струва 50милиона$ ако случайно бъде конфискува от Държавата както и винпрома ще бъдат пуснати за продажба в пъти по малко и някой съвсем случайно😉🐖ще го лапнее за2-3 милиона лв!!

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bubbles

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "367":

    Нали?
  • 10 Коментатор

    23 1 Отговор
    Пишман милионери като селски хоремагчии. Не хотел, селска кръчма ще затрият.
  • 11 Лили

    20 1 Отговор
    Журналистиииии, загубихте ме на "пищни полилеЙ". Олеееее
  • 12 Данъкоплатец

    11 2 Отговор
    Добре де, всички искат да внесем данъка и после именно тези хора, които никой не харесва решават какво да се правят с тези пари. Един порочен кръг е. Та ако не внасяме данъци излиза, че няма и грешните хора да ги харчат като грешни пари, така ли е ?

    Коментиран от #21

  • 13 ГосТ

    30 2 Отговор
    Доколкото знам, първата работа на селтаците като са взели хотела е била да отрежат японските вишни... после отварянето на чалгаджийница вътре и т.н....хуни
  • 14 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ако бяха затворили на майка ти краката сега нямаше да има такива коментари
  • 15 затритата градина

    20 1 Отговор
    Селското напира в тях и в повечето родни бизнесмени. Ама иначе се научиха, да се къпят по-редовно и да се заливат с парфюм.
  • 16 Василева

    7 5 Отговор
    Какво ще стане с баловете на учениците? Ресторантът е капариран от м. Април и сега е много късно за нов? Може ли някаква яснота по въпроса?

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коко

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Инкогнито":

    То това е целта.Да уредим нашите хора.
  • 19 вмро

    4 0 Отговор
    асан да ти затворят устата завинаги тъпанар прост.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ...

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Данъкоплатец":

    Трябва общодържавен бойкот на всичко - ток , вода,парно... 2-3 месеца никой нищо да не плаща . Да ги видим от къде ще краднат . Или ще осъдят всички :D ?
  • 22 светлоносец

    8 1 Отговор
    Явно само НАП единствено може да запечати някой и да ВЪВЕДЕ ЗАКОННОСТ В ДЪРЖАВАТА. ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ СТРОЙ ВСЙЧКО НА ВСЯКЪДЕ, ДА РЕЖЕ ЯПОНСКИ ВИШНИ, ДА НАДСТРОЯВА НЕЗАКОННО ЕТАЖИ, ДА СЪСИПВА АРХИТЕКТУРНИ ПАМЕТНИЦИ, ДА СЕ ПРОДАВАТ ХРАНА С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ, ДА СЕ ЗАМАЗВАТ ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ ЗА ПОЧИНАЛИ ДЕЦА И РОДИЛКИ В БОЛНИЦИ, ДА СЕ СТРОЯТ ПЪТИЩА УБИЙЦИ , ДА СЕ УБИВАТ ЗДРАВИ ЖИВОТНИ И ОЩЕ БЕЗЧЕТ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ИНСТИТУЦИИ И ФИРМИ . НАП МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВЪВЕДЕ РЕД , НАП Е МЕЧА НА КРАЛ АРТУР , НАП Е БУХАЛКАТА ВЛАСТТА .
    Влезе ли НАП някъде , всеки застава на колене , НАП има достъп до цялата търговска дейност на фирмата, всички доставчици и клиенти както и цените им, НАП може да наложи запор на всички парични средства и активи, НАП може да наложи обезщетение, може да запечати обект. Смятате ли, че НАП работи честно, коректно, законно, инструментариум на НАП с които разполага го използва в интерес на обществото? Ако фалираха КТБ с две посещения на прокуратурата във връзка с заплаха за убийство на Делян Пеевси, то смятате ли, че НАП не може да фалира хотел МАРИНЕЛА? Може и ще го направи , щом има ПОСТАВЕНА ЗАДАЧА СВИШЕ.
    Запечатват хотел МАРИНЕЛА - ГОЛЯМА НОВИНА, каква е причината и законността.
    - Хотела не е изпращал данни до НАП, от кога не ги е изпращал, защо не са уведомили хотела още първата седмица, първия месец, първата година за този проблем, тези данни които не са изпращани довели ли са до щета за бюджета, в какъв размер е щетата? Това
  • 23 светлоносец

    7 1 Отговор
    Това са малко въпроси, от отговорите ще се види истината. Но каква ще е ИСТИНАТА, хотела ли ще е виновен или някой ШЕФ В НАП Е СЛОЖИЛ ЧАДЪР, ЗАЩОТО ПРЕДПОЧИТА СКЪПИ ПОЧИВКИ В 5-ЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ И "ОЩЕ НЕЩО". ИМА ВИНА И СЪВИНА , КАТО СЪВИНАТА Е С ПОГОЛЯМА ТЕЖЕСТ, ДОПУСНАТА ОТ КОНТРОЛЕН ОРГАН С ГОЛЕМИ ПРАВОМОЩИЯ, СЛЕДСТВИЕ НА ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ИЗКРИВЯВАТ ПАЗАРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОСУЕТЯВАНЕ СЪБИРАЕМОСТТА НА РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ. Иначе законнотта на запечатването е силно спорна, основанието е чисто формално и силно тенденциозно. Не знам как може да се възползвал от възможностите на голям хотелиер , а след това да го запечаташ и да си герой в очите на обществото. В чл.186 от ЗДДС е описана хипотезата в кои случаи се запечатва и ТЕ СА ТОГАВА И САМО ТОГАВА , КОГАТО НЕ БЪДЕ ПЛАТЕНА САНКЦИЯТА, А НЕ КОГАТО Е ИЗВЪРШЕНА ПРОВЕРКАТА. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА, "НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД , ИЛИ НОЩУВКА".
    За това пак се връщам на начина, който да премахне задкулисния механизъм България .
    1. Това е като се заплашат и изгонят "КАЛИНКИТЕ" на високи постове, които реализират схемата. Причината е ОГРОМНА ЛЪЖА НА ВСИЧКИ НИВА ВЪВ ВСИЧКИ ОТРАСЛИ, която съществува, защото има "КАЛИНКИ". Ако се проправи път на истината, ще спре тази схема . За мен ЛУСТРАЦИЯТА Е ЕДНО ОТ СРЕДСТВАТА , ЗАЩОТО ПРОЧИСТВА НА ВСИЧКИ НИВА И ВМЕНЯВА ОТГОВОРНОСТ.
    С това управление и тази кадрова политика, НЕ САМО НЯМА ДА ИМАМЕ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ , НО И СОБСТВЕНИТЕ НИ ОЛИГАРСИ ЩЕ ИЗБ
  • 24 koko

    7 1 Отговор
    Дано им го вземат, японския архитект ще се обърне в гроба, ако види как са се изсрали на шедьовъра му..
  • 25 123456789

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "селскибизнес":

    А трябваше да го кръстят Маринка - на името на простакесата дето го превърна в еб*ти кича.

    "Имах" удоволствието да посетя хотела тази година. Вярно е че Маринка е рядко проста селска пръчка без никакъв вкус.
  • 26 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Василева":

    По-добре никакъв ресторант отколкото тази мутревщина

    Вземете си капарото и пратете "децата" за една седмица на ол инклузив в Турция. Ще ви излезе по-евтино!
  • 27 Булава

    6 0 Отговор
    Крастави мафиоти направиха хората на луди в цяла България срам и позор след промените вече 30години!!
  • 28 922

    2 0 Отговор
    Стига с тия фишеци че ще вземи някой засегнат да ви осъди. Как ще го затворят, То да не ти е квартална бакалница. На основание на съдебно решение могат да им блокират сметките, за събиране на признати задължения. Познайте колко фирми са навързани и колко сметки имат. Ще трябва половин година съдът разглежда искове и да пише постановления.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Реалист

    0 0 Отговор
    Най-смешния имотен пазар на Европа е софийския. Вижте данните от НСИ. Последните години се строят межфу 6000 и 10000 жилища на година в София а се пускат в експлоатация по 300. Не няма грешка в нулите. Тва не е от вчера а от 2011 насам. Изводите оставям на всеки един. Има тримесечия примерно 2016 с пуснати 41 жилища за щяла София. балон балон балон. За какво да ги пускат в експлоатация верно като и без тва няма кой да живее там , поне данък сгради е спестен
  • 31 Реалист

    0 0 Отговор
    Най-смешния имотен пазар на Европа е софийския. Вижте данните от НСИ. Последните години се строят межфу 6000 и 10000 жилища на година в София а се пускат в експлоатация по 300. Не няма грешка в нулите. Тва не е от вчера а от 2011 насам. Изводите оставям на всеки един. Има тримесечия примерно 2016 с пуснати 41 жилища за щяла София. балон балон балон. За какво да ги пускат в експлоатация верно като и без тва няма кой да живее там , поне данък сгради е спестен