Отидете към основна версия

15 922 30

Откриха най-голямото летище в света (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • летище-
  • истанбул-
  • откриване

Инвестиция

Снимки: АР/БТА

İstanbul Grand Airport (İGA) е най-новото летище в Турция и вече е най-голямото в света. Отличното географско местоположение на южната ни съседка го прави ключов транспортен възел между Европа и Азия. От него може да се стигне за по-малко от три часа до 80 големите летища. Датата му на откриване – 29 октомври, не е избрана случайно. Именно днес се навършват 95 години от създаването на Турската република.

Официалната церемония беше водена от президента на Турция Реджеп Ердоган. Първоначално летището трябваше да заработи на пълни обороти на 1 ноември, но това ще се случи на 1 януари 2019 г. дотогава ще се изпълняват три линейни вътрешни полета до Анкара, Измир и Анталия. Те ще се осъществяват от турския национален превозвач.

Направената до момента инвестиция е на стойност 11 млрд. USD. Мега летището ще заработи на етапи. Първоначално ще бъдат пуснати в експлоатация три от шестте писти. Ще има над 500 гишета за чекиране разположени на 13 „острова” и 228 ГКПП. Над 20 000 кресла ще има на разположение на пътниците. Предстои изграждане на цял град с офиси, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини