Отидете към основна версия

1 959 49

IT секторът движи пазара на офиси

  • офиси-
  • пазар-
  • софия-
  • наем-
  • строеж

187 000 кв.м. офиси са били отдадени под наем през 2018 г.

Снимка: М. Богданова ©

Близо 440 000 кв.м нови офис площи ще бъдат изградени в най-скоро време в София. За тях вече има издадени разрешителни за строеж, а изграждането на част от тях вече е започнало. Наемният пазар остава активен, благодарение на засиления интерес от страна на IT бизнеса и аутсорсинг индустрията. Близо 70% от отдадените под наем 187 000 кв.м офиси през миналата година са именно на тези два сегмента.

„Не очакваме съществен спад в активността на наемателите през 2019 г. Това ще задържи цените относително стабилни въпреки нарастващото предлагане. Прогнозираното отслабване на ръста на икономиката през следващите години ще постави под натиск както цените, така и дела на свободните площи“, прогнозира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

През последното тримесечие на 2018-а са завършени 37 850 кв.м офис площи.

Висок процент от планираните за края на 2018 г. площи бяха отложени за началото на 2019-а и това допълнително увеличи обема на офисите в строеж. По данни на Cushman & Wakefield Forton само до края на 2019 г. е планирано завършването на малко над 220 000 кв.м, т.е. половината от площите в строеж към момента.

През последното тримесечие на 2018 г. делът на свободните офис площи остана 9.5%, а общото предлагане достигна 1 818 353 кв.м офиси клас „А” и „Б”. След плавния ръст през годината офертните цени се задържаха на достигнатите нива – 15 EUR/кв.м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 EUR/кв.м за първокласни площи по големите булеварди.

„Пазарът в София вече е добре диверсифициран и предлага както първокласен продукт, така и имоти с потенциал за развитие и покачване на стойността. Активността през изминалата година показа, че когато продавачите имат реалистични ценови очаквания, нещата се случват“, обобщи Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“. Той очаква добра година за всички сегменти на инвестиционния пазар, като при офисите и индустриалните площи интересът е фокусиран в София. В офис сегмента доходността ще се задържи на 7.75-8% за първокласни активи, каквито бяха и нивата през 2018 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини