Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 15:35 3 513 1

Ръст на наемите на офис площи

  • офиси-
  • софия-
  • наем-
  • цени-
  • ръст

У нас

Ръст на наемите на офис площи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Със 7.1% са се увеличили офертните наемни цени на офисите в първокласни сгради в София през третото тримесечие на тази година спрямо второто. За площи в проекти, предлагащи офиси клас „А”, вече се преговаря на нива от 15 EUR/кв.м при 14 EUR/кв.м преди. На годишна база поскъпването на първокласните наеми в центъра на София е малко над 11%, сочат данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13.5 на 14 EUR/кв.м.

„Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години”, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton. През следващите 4 години се планира завършването на офис площи, които обичайно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще доведе до повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени.

Офис пазарите в Европа имаха силно трето тримесечие, с ръст на наемните цени от 0.7% спрямо предходните три месеца и 2.5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемните нива. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2.6%.

По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    6 0 Отговор
    Какъв бизнес, какви 5 лева?

    Кой ще наема тези помещения, поредната куха схема!