Last news in Fakti

16 Август, 2019 11:37 2 325 4

Дефицитът при тези имоти продължава

  • офиси-
  • площи-
  • дефицит-
  • търсене-
  • предлагане-
  • софия

Компаниите са принудени да търсят краткосрочни решения

Дефицитът при тези имоти продължава - 1

През последните 10 години на пазара на офиси се наблюдава непрекъснато увеличение на този вид площи. Предлагането обаче продължава да бъде недостатъчно. През първото полугодие на текущата година се отчита ръст от 4% в предлаганите площи на годишна база, или 2 202 000 кв.м, посочват в свой доклад от консултантската компания Colliers.

Завършените нови проекти са добавили 91 000 кв.м. към наличните офис площи, от които с основен дял са Garitage park фаза 1, GoldLine, Space Tower, Office A, Tower B, Adora 2. Много от въпросните обекти бяха усвоени от клиенти още на етап „в строеж”, което доведе до незначителен ръст в нивата на свободни офис площи.

Брутно наетите площи , т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2019 г., са 66 400 кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми и 20% на наемане на имот на етап „в строеж “. Основните сектори, двигатели на търсенето, са IT и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%)”, посочват от компанията

„При запазване на настоящите бързи темпове на усвояване, дефицитът на офиси клас „А” в столицата ще става все по-отчетлив през втората половина на годината. До завършването на новите проекти, планирано за 2020-2021 г.,компаниите все по-често ще бъдат принудени да търсят краткосрочни решения на текущите си нужди от офис пространство”, прогнозират от компанията.

Дефицитът при тези имоти продължава


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    4 1 Отговор
    Трагедия какво търсене на нови офис площи то мола срещу националната телевизия е празен. Аиде нека да е дефицит щом така смятате
  • 2 Колев

    2 0 Отговор
    В подкрепа на предишният написал пост - в бизнеда с имоти съм - в София 50% от офис площите са празни. Какви глупости пишете?
  • 3 Лилу

    4 1 Отговор
    Това просто е опит да раздвижат пазара. Очевадно е, че все повече бизнес сгради си остават пусти..да не говорим за сгради на повече от 10години! Всички компании се местят в новоизградените бизнес паркове и сгради и изоставят дори награждавани за сграда на годината и т.н...Но...при този бум, много инвеститори ще си останат на тотална загуба, без наематели! Каквото и да пишат, истината се вижда!
  • 4 Норчето

    1 0 Отговор
    Аз съм в този бизнес и наистина е така - има повече предлагане , отколкото търсене. Но пазара си има собствени движения и не зависи от желанието на този и онзи за бързи печалби. Трябва търпение за големите пари.