Отидете към основна версия

7 Август, 2019 09:23, обновена 7 Август, 2019 09:23 1 441 5

Земята под „Царските конюшни” на съд

  • царски конюшни-
  • дело-
  • земя

Ще бъде направен пети опит за даване ход на делото

Снимка: М. Богданова

За пети пореден път днес ще се направи опит да бъде дадено ход на делото за продажбата на държавната земя под сградата на „Царските конюшни”. Предишният опит беше в началото на 2019 г., но тогава делото беше отложено, поради самоотвод на съдебен заседател. Също така бяха открити процесуални нарушения в обвинителния акт и той беше върнат на прокуратурата.

Основният обвиняем по делото е Веселин Пенев, бивш областен управител на София. Прокуратурата му търси наказателна отговорност заради безстопанственост и сключване на неизгодна сделка.

Според държавното обвинение имотът, който е с големина 7.5 декара и намира в центъра на София, е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, което прави по 90 лв./кв.м.

Реалната му пазарна цена обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, което според прокуратурата е било направено с цел да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет.

Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени, припомня в-к „Монитор”. Веселин Пенев се сдоби и с още две обвинения. Едното е заради нает от областната управа джип, въпреки че той е имал служебен автомобил, а второто заради продажба на ведомствен апартамент в столичния квартал „Изгрев“.

Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини