7 Август, 2019 09:11, обновена 7 Август, 2019 09:23 1 334 5

Земята под „Царските конюшни” на съд

  • царски конюшни-
  • дело-
  • земя

Ще бъде направен пети опит за даване ход на делото

Земята под „Царските конюшни” на съд - 1
Снимка: М. Богданова

За пети пореден път днес ще се направи опит да бъде дадено ход на делото за продажбата на държавната земя под сградата на „Царските конюшни”. Предишният опит беше в началото на 2019 г., но тогава делото беше отложено, поради самоотвод на съдебен заседател. Също така бяха открити процесуални нарушения в обвинителния акт и той беше върнат на прокуратурата.

Основният обвиняем по делото е Веселин Пенев, бивш областен управител на София. Прокуратурата му търси наказателна отговорност заради безстопанственост и сключване на неизгодна сделка.

Според държавното обвинение имотът, който е с големина 7.5 декара и намира в центъра на София, е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, което прави по 90 лв./кв.м.

Реалната му пазарна цена обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, което според прокуратурата е било направено с цел да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет.

Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени, припомня в-к „Монитор”. Веселин Пенев се сдоби и с още две обвинения. Едното е заради нает от областната управа джип, въпреки че той е имал служебен автомобил, а второто заради продажба на ведомствен апартамент в столичния квартал „Изгрев“.

Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ветеринар

    2 0 Отговор
    Тоз пЕНЕВ в момента е в голяма опасност от свинската чума.
  • 2 Западните Балкани

    3 0 Отговор
    В никой случай да не се продава. Останаха толкова малко стари сгради. Да се обнови като паметник на културата (с парите от излипъка или от тези за саниране). Да се направи на музей.
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Когато всичко ,което е сътворил се обяви з нищожно и този го вида в затвора тогава ще повярвам ,че работят съд и прокуратура.До тогава е само празни приказки за да се замазват очите на хората.
  • 4 Пенчев

    3 0 Отговор
    Тези които направиха ламаринен временен покрив на конюшните, трябва да го махнат и да направят с керемиди покрив в старинен стил. Дори трябва хубаво да бъдат измазани. Освен това от ляво до гимназията едната стена е крива и е желателно да се изправи. Точно на ъгъла гледано от трамвайната спирка. Трябва да се възстановят като музей а не да попаднат в ръцете на съмнителни хора на безценица.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.