Отидете към основна версия

31 235 46

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

  • банско-
  • цени-
  • апратаменти-
  • imot.bg

Градът е залят от ваканционни апартаменти за продажба

Снимки: М. Богданова ©

Амбициите Банско да се превърне от зимен в целогодишен курорт се сбъдват макар и бавно. Провеждането на различни фестивали, концерти и други културни събития привличат туристи от цял свят и през горещите месеци. По улиците на малкото градче може да се чуе не само английска и руска реч. Туристи има също така от Испания, Италия, скандинавските държави.

Три-четири години след кризата от 2008 г. цените се „стопиха” значително – до такава степен, че станаха атрактивни дори за бедните българи. За съжаление, през последните години ситуацията не се е променила много. Днес цените на ваканционните апартаменти остават двойно по-ниски в сравнение с преди 10 години, а предлагането е в пъти по-високо от това преди десетилетие. Ако през лятото на 2009 г. са се оферирали малко над 30 1-стайни апартаменти на цена от около 750 EUR/кв.м, то днес техният брой надхвърля 250, а стойността на квадратен метър е 440 EUR/кв.м, което е понижение от 45%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg. Аналогична е картината и при апартаментите с 2 стаи. Цената е спаднала от 728 EUR/кв.м на 472 EUR/кв.м за 10 години, а за същия период предлагането се е увеличило от 70 на над 650 имота. Най-малка е ценовата разлика при тристайните апартаменти – 19 % спад. Причината донякъде се крие във факта, че преди десетилетие инвеститорите не залагаха на строителството на големи апартаменти, заради високите цени и предлагането тогава беше минимално. Днес в Банско могат да се купят над 250 апартамента.

В някои части на курорта ни напълно завършени сгради, дори цели комплекси от постройки, стоят празни от години. Според анализатори, има интерес към придобиването на имоти не само от известните ни европейски държани. В последно време огледи, а и сделки, извършват граждани на Израел и Кувейт. Необходимо е обаче значително по-високо търсене, за да могат да се размразят част от тези вече готови комплекси, тъй като обслужването е цялостно. Не е целесъобразно да се продадат 5-6 апартамента от една сграда с 30-40 единици, тъй като в някои отношения поддръжката касае цялата сграда.

След 2008 г. много строежи бяха замразени. Банско не прави изключение. Днес обаче, на фона на силното строителство от едно време, броят на недовършените сгради е относително малък.

Това, което е необходимо да се направи за повишаване на търсенето, е градът да бъде по-оживен през летните месеци. Доста от хотелите това лято не работят. Част от магазините и заведенията също са затворени. Причината е, че местните предприемачи не са убедени, не само, че няма да са печалба, но че едва ще съумеят да покрият разходите си, ако са отворени през летните месеци.

Цени на ваканционни апартаменти в Банско (в EUR/кв.м)

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини