Last news in Fakti

6 Юни, 2017 09:21 13 090 9

Кой изкупи жилищата на англичаните в Банско

  • банско-
  • купувачи-
  • цени-
  • такса-
  • поддръжка
Кой изкупи жилищата на англичаните в Банско - 1
Снимка: М. Богданова ©

Банско е може би регионът, който най-силно пострада от имотната криза през 2008 г. Тогава квадратният метър жилищна площ надхвърляше 1000-1200 EUR, докато днес стойностите са в пъти по-ниски – около 500 EUR/кв.м, като могат да се намерят и апартаменти на цени от 350 EUR/кв.м.

Едва през миналата и тази година пазарът отчита стабилизиране на цените. Причината е, че голяма част от ваканционните имоти, които британците купуваха по картинка, вече си намериха нови собственици. Те са предимно българи, но също така има и граждани от съседни държави като Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, а също така и от Русия. Цените варират между 30 000 и 35 000 EUR за ваканционен имот с площ около 70 кв.м. По-малките апартаменти – 40-50 кв.м се търгуват срещу 20 000-25 000 EUR. Най-евтини са студиата – 12 000-15 000 EUR. Големината им не надвишава 40 кв.м.

Разликата между чуждестранните купувачи и българите е, че сънародниците ни търсят предимно имоти в сгради без такса „Поддръжка”. Тя е доста голям разход, тъй като в повечето комплекси се образува на база квадратен метър, който е около 14 EUR/кв.м. При един имот от 40 кв.м. сумата е 560 EUR на година, или над 1100 лв. Според специалисти, е добре да бъде въведен таван на тази такса, тъй като в момента именно това е един от основните препъни камъни пред това да се сключват повече сделки с българи. Практиката обаче показва, че липсата на такса превръща общите части на сградата в нелицеприятно място. Оказва се, че стълбището е мръсно, няма кой да смени изгорелите крушки и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    40 14 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Оказва се, че стълбището е мръсно, няма кой да смени изгорелите крушки и други.) Някой очаквал ли е, да е по различно ? Все пак сме в БЪЛГАРИЯ ! ИНТЕЛЕКТА НИ, НЕ Е НА ТОВА НИВО, НА КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ !
  • 2 живко

    49 3 Отговор
    ваканционен имот си е пълно набутване
  • 3 Хасан

    42 4 Отговор
    Прав си..това е тьпотия..когато всеки пьт имаш право да избираш кьде да си почиваш ти почиваш на едно и сьщо място, а поддьржаш цяла година..

    Коментиран от #6

  • 4 ПИЧ

    18 2 Отговор
    И-банско!
  • 5 НИК

    38 1 Отговор
    Със 1100 лв. ще изкарам цяла седмица в луксозен хотел ол-инклузив вместо да ги давам за подръжка
  • 6 antimediator

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Брато, като ръсиш навсякъде акъл сложи си ръка на сърцето и кажи през последните 5 години къде почива ?!
    Явно нещо те сърби в главата отвътре и не може да се почешеш.

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    19 7 Отговор
    Тези имоти се отдават под наем на фирмите, от които са купени. Те въртят бизнес, ти получаваш някой лев. Какво набутване. Имота си е имот. Набутване е тенеке с 200 коня под капака. Докато го изкараш от магазина и е олекнал. А след 5 години е на 1/2 от цената си. Така си мисля, без да обсебвам читателя с мнението си. Ако греша, се извинявам. Нямам за съжаление такъв имот. А добре щеше да бъде.
  • 8 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "antimediator":

    Давам по години:

    2015 БГ Черноморие / Тюленово, Дуранкулак/+един ден в Румъния. Стара планина + минерални басейни
    2016 Стара Планина + Гърция
    2017 Италия и Дубай

    Сори за и-Банско ама ми идва малко презастроено. В Стара планина има много места където нещата не са за.ра...
  • 9 Хаха

    1 1 Отговор
    Еми ти се скъса да ходиш :(Хаха аман от гладни душици които са само на приказки големи