Отидете към основна версия

4 318 8

С 24% са се увеличили празните жилища

  • израел-
  • празни жилища-
  • апартаменти-
  • причини

Най-много свободни апартаменти има в големите израелски градове

Снимка: Shutterstock

Тел Авив, Йерусалим, Нетания и Хайфа са израелските градове с най-висок процент на празни жилища. В цялата страна от 2012 г. досега делът на пустеещите имоти се е увеличил с 24%. Към средата на 2019 г. 170 300 е броят на апартаментите, които не са обитавани над 9 месеца. Това е 6.5% от жилищния фонд на Израел, сочат данните на Националния статистически институт на страната. За 2018 г. делът на пустеещите жилища се е увеличил с 8% спрямо 2017-а, като продължава тенденцията, която започна преди няколко години. За сравнение, през 2012 г. 137 200 е бил броят на необитаемите апартаменти. Спрямо 2019-а ръстът е 24%.

Много са причините, за да се наблюдава подобна тенденция. Една от тях, че част от жилищата са в лошо състояние, нуждаят се от основен ремонт и се намират в недотам престижни райони. Поради и това собствениците не желаят да ги ремонтират. Част от имотите са обект на съдебен спор или са наследствени и новите собственици не могат да се разберат за съдбата на жилището. В трети случаи апартаментите са били на самотни хора без роднини и правото на собственост все още не е предадена на никого. Има и луксозни имоти, собственост на чужденци, които ги ползват само за почивка за кратък период през годината. Други не са успели пък да ги продадат поради свръх предлагането през последните години.

Преобладаващата част от въпросните имоти са разположени в големите градове. В Тел Авив се намират 11% от всички подобни имоти в страната, или 18 600 обекта. В Йерусалим техният процент е 9%, а в абсолютна стойност – 15 100, а в Хайфа – 7%, което прави 12 400 жилища.

Част от общините вдигнаха двойно данъка на този тип имоти с цел да стимулират собствениците да ги населят. Идеята е все по-актуална като се има предвид повишеното търсене и продължаващия ръст на цените. Единствено в Тел Авив, Йерусалим и Хайфа бяха предприети някакви действия в тази посока, но не получиха никаква подкрепа от правителствените власти.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини