Отидете към основна версия

6 004 16

Остъкляват пероните на софийското метро

  • метро-
  • софия-
  • остъкляване-
  • перони

Ще струва 18 млн. лв.

Снимка: М. Богданова ©

Инцидентите с паднали граждани на релсите в софийското метро ще останат в историята. Столична община ще постави навсякъде стъклени прегради. Автоматичните перонни преградни врати за намаляване на риска от инциденти ще струват 18 млн. лв. Те ще бъдат поставени допълнително на първи и втори метродиаметър, а на третия – в етапа му на изграждане.

Вратите на стъклените прегради се отварят след като влакът вече е на спирката.

Общинската фирма "Метрополитен" вече е сключила договор с избрания изпълнител на автоматичните врати. Това е ДЗЗД "Обединение Ер Ес Де Метро София". В него влизат българското дружество "Атко Трейд" ЕООД и южнокорейските фирми "Ес Ка Де Хайтек" и "Ханатек Систем".

Според подписания договор пилотно ще се поставят автоматични врати на пероните първо на две станции – "Опълченска" и "Стадион Васил Левски". След това, на два етапа, ще бъдат оборудвани още 10 станции от метрото, предимно в централната част на София. Процесът по монтаж трябва да приключи в рамките на следващите 12 месеца. Ще се работи от полунощ до 5.00 ч. сутринта, за да не се нарушава работата на подземната железница.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • София с нови метростанции от април

    Няма забавяне в строителните работи по изграждане на третия лъч на метрото в София. Това съобщи за БНР директорът на "Метрополитен" проф. Ст ...
    07.01.2020
    11 564
    22