Отидете към основна версия

8 930 10

Американците се отказаха от този навик

  • сащ-
  • наем-
  • жилища-
  • миграция

Времето на непрекъснатото сменяне на жилището, заради работата отиде в историята

Снимка: Shutterstock

Вътрешната миграция в САЩ достигна минимума след близо десетилетие на непрекъснат спад, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението в САЩ. През 60-те години на миналия век 20% от американците са се премествали да живеят на ново място в рамките на една година. През 2019-а този процент вече е под 10%.

„Хората от поколението на милениумите са виновни за това. Те отлагат ключови етапи от своя живот, а именно покупката на жилище, женитба и раждането на дете”, коментират анализатори. Най-голям спад се наблюдава извън пределите на големите градове и най-вече сред наемателите. През 1997 г. 32.9% от наемателите са се преместили от един в друг апартамент. От тях 22.1% са се преместили да живеят в друг щат. През текущата година делът е спаднал съответно до 19.7% и 11.9%.

Преместването от един в друг щат най-често е свързано със семейството – 78.5% от случаите за вътрешна миграция. През текущата година този показател е спаднал до 60.9%. Наблюдава се и тенденция за преместване от по-голям към по-малък град. От 1987 г. до днес в резултат на миграцията нетното население в предградията се е увеличило най-малко с 2 млн. души. От 1998 г. тази година за пръв път селските региони са привлекли повече хора от градовете, отколкото са загубили. Като правило хората, живеещи в североизточната част на САЩ се стремят да се преместят да живеят на юг.

В редица градове, които са били привлекателни точки за много американци, като Ню Йорк, Лос Анжелис и Сан Франциско, цената на жилищата е рекордно висока. Това отблъсква хората да мигрират към тях и те са принудени да направят компромис като се насочат към предградията.

Пазарът на недвижими имоти в редица американски градове не благоприятства мигриране в тях. Жилищата продължават да поскъпват, а новите проекти са все по-малко. Наемните нива също бележат ръст, особено в атрактивните за живот градове.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.

Свързани новини