Отидете към основна версия

11 042 15

Анталия може да остане без известен плаж

  • анталия-
  • плаж-
  • ерозия
Снимка: Shutterstock

Известният плаж Коняалтъ в най-големия турски курорт Анталия е изгубил 10 000 кв.м от площта си само за последните 10 месеца. Причината е ерозия. Поради активната промишлена дейност през последната близо година е изчезнал близо 1 хектар площ от плажа. За сравнение, от 1934 г. до 2016 г. Коняалтъ е загубил едва 50 метра от площта си, съобщават турските медии.

Растящата ерозия е свързана с разработването на каменоломни и пясъчни кариери в близост до плажа. Негативното въздействие върху него оказва и изградената зона за отдих Боночай, която разполага с изкуствен водоем в близост до крайбрежието.

Учени предупреждават, че ако бързо не бъдат приети мерки, последствията за плажа ще са драматични. Сега властите на Анталия трябва да решат как да намалят туристическия приток на брега – мярка, която несъмнено ще доведе до икономически загуби за региона.

Общественият плаж Коняалтъ е дълъг 7.5 км и се намира в западната част на Анталия. По протежение на брега се разпростира парк с турски борове и хибискусни храсти. По плажа има много барове, кафенета, нощни клубове и хотели.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини