Отидете към основна версия

6 995 14

Варна вдигна само данък „Придобиване”

  • варна-
  • данъци-
  • увеличение-
  • имоти
Снимка: М. Богданова ©

Единственото увеличение от 2.6% на 3% ще има за данъка за придобиване на имущество, който се заплаща еднократно. Той е променян за последно преди повече от 10 години. „Нито един данък, който е на годишна основа и касае всички граждани във Варна. Например данък сгради и такса смет, няма да бъде увеличен през 2020 година. Направили сме ясни разчети, ползваме натрупания опит в управлението на публичните средства и на европейските проекти, за да направим така, че бюджетът на Варна за 2020 г. да бъде отново амбициозен, балансиран, реалистичен и в същото време да даде възможност да ускорим темповете за развитието на града”, каза кметът на Варна Иван Портних по време на последното за годината заседание на Общинския съвет, цитиран от „Монитор”.

От този вид местен данък се очакват приходи в бюджета от около 3,7 млн. лв. повече. Те ще бъдат инвестирани в облагородяване на градската среда, опазване и поддържане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства. Кметът даде конкретен пример - когато някой си купува апартамент, примерно за 60 000 лв., данъкът за придобиване на имуществото се увеличава с 240 лева.

„Аз не смятам, че това е данък, който се отнася за всеки гражданин, добави градоначалникът. Предвид активното строителство в града, това е начин да увеличим постъпленията в бюджета, като средствата ще бъдат използвани за подобряване на градската среда“, коментира още той.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини