Отидете към основна версия

19 787 26

С 30% падат продажбите следващите 3 месеца

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

След Брекзит британският пазар получи втори удар

Снимка: Shutterstock

Само за седмица (бел. ред. 16-22 март 2020 г.) търсенето на недвижими имоти във Великобритания спадна с 40%, спрямо седмица по-рано, сочат данните на анализаторския сайт Zoopla. Специалисти прогнозират и близо 60% спад в продажбите през идните 3 месеца в резултат на ограниченията наложени от пандемията от коронавирус и минимизиране на социалните контакти. Трудно е обаче да се предскаже какво ще се случи с цените, докато икономическите последствия не придобият по-ясна картина, пише в свои материал Financial Times.

„Първоначалното въздействие на външните фактори може да предизвикат спад в доверието на потребителите, съответно да стопира пазара на жилища. В подобни ситуации динамиката в броя на сделките, като правило, е по-голяма отколкото при цените”, казва Ричър дДонел, директор „Изследвания” в Zoopla.

По последни данни, шокът на пазара на недвижими имоти е бил след наличието на две месеца на силен ръст, настъпил след относителна политическа стабилност. Поскъпването на жилищата през януари и февруари на текущата година достигна най-високи нива за последните 4 години – 1.6% спрямо 1.2% за аналогичните месеци на 2019 г.

Наред с други държави, които предприемат действия във връзка с пандемията, Bank of England също понижи лихвените проценти до исторически нива от 0.1%, като оказа влияние върху кредиторите и ги принуди да намалят печалбите. Затова и много търговски банки отказват да отпускат заеми на нови клиенти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини