Отидете към основна версия

23 124 17

Made in China: мол с частни къщи на покрива

  • мол-
  • къщи-
  • китай-
  • дизайн

Има ли нещо на този свят, което китайците да не могат да произведат? Едва ли. От дрехите на модни диктатори като Армани до iPhone на Apple. През последните три-четири години се насочиха към сектора на недвижимите имоти, като по обясними причини акцентът е върху жилищните сгради. Дефицитът там е най-голям. Парцелите в градовете са малко, да не кажем, че на места липсват такива от години. Логично възниква въпросът къде да се строи? Китайците веднага намериха отговор на това – върху големите сгради. На покрива на един от моловете в град Чжучжоу вече има четири двуетажни къщи.

Оползотворяването на покривното пространство е хитът сред съвременните архитекти на Народната Република. Чжучжоу се разраства не само на широчина, но и на височина. Причината е, че и дума не може да става да се живее извън града и да се работи в центъра, поради големите разстояния, които ежедневно ще трябва да се минават.

Въпросните постройки върху осеметажния мол разполагат и с големи дворни пространства, които могат да бъдат превърнати в градини. Предимството за собствениците на къщите е, че магазини, атракциони, а защо не и работното им място, са буквално на „една ръка” разстояние. Недостатъкът е постоянният шум, който генерира вентилационната система на мола, разположена в непосредствена близост до къщите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини