Отидете към основна версия

21 864 38

Сега е времето да продадете жилището си, ако не може да обслужвате кредита си

  • гергана тенекеджиева-
  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • наем-
  • пандемия-
  • избори

Купувачите спаднаха с 20% това лято

Снимка: М. Богданова ©

Въпреки голямата карантина, предшествана от принудителна почивка, клиентите използваха максимално лятото за покупка на жилище. През юли и август тази година активните купувачи бяха с 20% по-малко спрямо същите месеци на предходната. Повечето отлагаха огледите. "Не мога да кажа, че тенденцията с къщите се запази в онзи обем, който беше в началото на пандемията, но със сигурност е нещо, за което хората продължават да мислят. Тези, които в началото се ориентираха бързо към къщи, но не реализираха сделка, се опасяваха че няма да получат това, което градът им дава. По-скоро къща търсят тези, които вече имат жилище или тенденция да имат вила, както едно време", каза в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти".

Госпожо Тенекеджиева, има 12% ръст в новоотпуснатите кредити. На какво се дължи това?

Това, че в началото на годината всичко беше нормално и пазарът беше много активен пазар, след което последва забавяне. Кредитирането, обаче се случва малко по-бавно във времето. През март доста от хората стопираха и задържаха покупките и съответно банките културно ги изчакаха. Не мога да кажа, че има нещо като бум на сделките. Още повече, че е намалял процентът на клиентите с кредити.

В началото на годината клиентите с кредит бях основната покупателна група. После се получи едно изчакване, но сделките се случиха.

Сегментирането по райони го няма. Как си го обяснявате?

Липсата на ново строителство е една от причините. Ръст има в райони, в които се наблюдава бум в строителството последните 3-4 години, в които сега хората, купили за инвестиции, го обновяват и го продават. По-често вече има сделки на завършени жилища или направени и завършени, което при всички положения е по-скъпо, отколкото на етап на строеж или на старо строителство.

Продължавам да застъпвам тезата, че през последната година, както и сега, ако някъде се наблюдава ръст, той е на базата на това, че все повече хора са готови да дадат пари за завършено жилище, Продавачите разбират това и прибягват до извършването на ремонт. Масово огледи се извършват на такива с отлични локации или са ремонтирани.

Какво се случи с инвеститорите, които в навечерието на пандемията активно строяха?

Има строежи, които са започнати и си продължиха, въпреки пандемията. За тях е по-важно да усетят пазара и да видят дали ще излязат на тази печалба, която са планирали, дали въобще ще реализират сградата, както са я планирали.

Какво се случи с наемите?

Сега ще е интересно какво ще се случи като се има предвид, че се завръщат ученици и студенти. Това, което забелязахме, че след втората половина на лятото броят на наемателите започна да расте. Преди това се бяха стопили с над 50%. Липсата на наемател коригира цената при всички случаи. Наемодателите са изключително голям брой на пазара и това води до корекции на наемите.

По морето краткосрочното наемане на апартамент не претърпя кой знае какъв срив, защото много често хората предпочитаха да отидат в жилище, в което няма да срещат други хора, отколкото в хотел. Специално по курортните градове хората гледаха да се отделят и няма някой, който да е минал от краткосрочно към дългосрочно отдаване под наем. По-скоро е имало обратната тенденция - има жилище за отдаване дългосрочно и собственикът се е опитал да изкара някой лев, отдавайки го на краткосрочен принцип. В София това не е точно така, може би защото туристите ги няма.

Наемите как ще се движат до края на годината?

Сега ще се усети дали ще има недостиг на наемодатели. Ако има недостиг на жилища, които да се наемат от сегашните желаещи, може да се получи корекция в цената, макар в общия случай да беше отчетен спад от 20%-30%. В момента предлагането е по-силно.

През текущата година повечето купувачи са от групата на тези, които придобиват жилище за собствени нужди, а не с цел инвестиция. какъв е Вашият съвет към тях?

Най-вече да обърнат внимание на качеството. Не мисля, обаче, че ще търсят имот само за собствено ползване. От началото на пандемията висок остава процентът на тези, които купуват имот със собствени средства плюс малък кредит.

Усещането на българина е, че винаги, когато иска и спрямо ситуацията, разбира се, може да се продаде имота. Дори и в най-голямата криза 2010 г. имаше 18 000 сделки. Т.е. винаги може да се очаква, че собственикът може да си вземе парите, когато са му нужни.

С цените какво ще се случи до края на годината?

Не остана много време и не очаквам някакви сериозни сътресения. Много голям е изборът от сгради на пазара. Сегашните купувачи предпочитат да намерят някаква причина да живеят на мястото, където са избрали да купят жилище.

2021 г. кое ще окаже повече влияние върху пазара на имоти, респективно върху цените - пандемията или изборите?

Това, което наблюдавам е, че тук в София политическият фактор се усеща. Кредитополучателите не знаят как да действат, тъй като не знаят какво ще се случи след като се смени правителството. Смяната обаче е по етажите на властта и администрацията, но усещането у хората е, че едва ли не ще сменят собствениците на банките.

По отношение на коронавируса, мисля че хората у нас вече са спокойни, въпреки стресовите резултати. Страхът като че ли повече е от това да не ни затворят. Защото ако втори път човек остане без работа, то това вече би било фатално.

Минаха шестте месеца, през които имахме гратисен период по отношение на кредитите. Предстои период на напасване, в който хората ще видят дали ще могат да си позволят плащане на кредит, въпреки че са им дадени шестте месеца. И тук би повлияло върху цената излизането на повече имоти на пазара. Може да има вълна на рефинансиране.

Надявам се хората да си взели поуката от кризата преди 10 години. Ако виждат, че сега им е трудно и че през следващите 2-3 месеца няма да се случи нещо и да започне да се покриват вноски, по-добре да се реагира сега - да се продаде жилището и да се излезе под наем и в момента, в който човека се почувства по-стабилен финансово пак може да пристъпи към сделка. Това е идеята на покупката на жилище - да се чувстваш спокоен и да имаш собствен дом, но в момента, в който ти стане напрегнато да знаеш как да излезеш от тази инвестиция.

Въпросът е да се реагира навреме, за да може да се вземе максимума, тъй като тогава това не се случи. Тогава се хвърлиха пари на вятъра по частни съдебни изпълнители, лихви и други неща, т.е. кредитополучателите губят много повече, отколкото да направят компромис и да продадат, и да купят съответно по-малко жилище или да излязат под наем.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.

Свързани новини