Last news in Fakti

21 Януари, 2020 15:43 11 682 19

Купувачите на жилища се колебаят

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • гергана тенекеджиева-
  • интервю

Жилищният пазар в София ще остане спокоен през 2020 година

Купувачите на жилища се колебаят - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нараства процентът на по-младите купувачи. Това е и причината да се търгуват повече имоти ново строителство. Ако става дума за имот от вторичния пазар, то разликата през 2019 г. спрямо 2018-а, е че през изминалите 12 месеца клиентите са предпочитали имотът, който ще придобият, да е ремонтиран, докато преди 2 години са били склонни да купят апартамент, който сами да ремонтират, коментира в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти” Гергана Тенекеджиева.

Госпожо Тенекеджиева, какво е по-различното през 2019 г. на пазара на недвижими имоти спрямо 2018-а?

По-различното е забавените реакции на купувачите. Не са готови да купят на всяка цена, но пък са готови да дадат повече пари за ремонтирано жилище. Това е по-различното от 2018 г. Преди 2 години се продаваха повече жилища за ремонт. През 2019-а клиентите предпочитаха оглед на жилища, които са ремонтирани.Купувачите на жилища се колебаят

По отношение съотношение ново старо строителство. Превес има при новото строителство. Доколко ниските лихви по ипотечните заеми влияят на това да се избере ново жилище?

Причината за превеса на новото строителството е, че го има много повече отколкото преди 10 години. Вторият фактор е, че се увеличава делът на по-младите клиенти. Те искат да обитават нови апартаменти, в които не е живяно досега. Третата причина е, че се увеличава процентът на имотите, които се купуват за инвестиции. Тогава хората предпочитат да придобият жилище ново строителство.

Как се промени съотношението покупка на собствен дом/с цел инвестиция?

През последните години това съотношение не се променя. Най-голямата група продължава да е от клиенти, които купуват жилище за пръв път. Тези, които придобиват имот с инвестиционна цел, го правят със спестените средства.

Модата с краткосрочното отдаване под наем малко или много отшумя, тъй като купувачите разбраха, че това не е толкова лесно – да се занимаваш ежедневно с грижите по имота. Ако дадеш на специализирана фирма, излиза скъпо и не е рентабилно, а при сегашните наемни нива в София, собствениците се опитват да си отдават дългосрочно под наем.

Има ли нов квартал, който да е изненада за София?

Кварталът, който ме изненадва и е доста активен, е Овча Купел. Има висок ръст на цените, който се дължи на факта, че преди 10 години там се е предлагало само старо строителство, а в момента има много нови сгради. Съвсем логично е новото строителство да се продава много по-скъпо от старото и това е всъщност големия ръст на цените, който отчитаме. Заради университета и новите метростанции, хората са склонни да си платят, след което го отдават под наем.

Каква е ситуацията около новите метростанции?

Имам чувството, че в Овча Купел всичко е до метрото. Въобще не е така. В част от случаите трябва да си хванеш друг транспорт, за да отидеш до метрото. „На 10 минути пеша” това много зависи от това с какво темпо ходи човек. Странно звучи. Инвеститорите имат най-голям интерес да са най-близо до метрото, защото тази реклама продава най-добре.

Кои са районите в София, които тепърва ще се развиват?

Този процес трябва да го поведе община. След това трябва да има първите ентусиасти, които да се включат в такъв нов тип район, а за това трябва да има съществена причина. Лично аз не бих могла да предвидя кой би бил следващият. Всички говорят за северната част на София, но там, за да се случи нещо, то общината трябва доста да поработи.

Какви са вашите съвети към купувачите за 2020 г.?

Има достатъчно жилища, от които да си избират – начален етап, готовите, които в момента се пускат на пазара. Съветът ми е да имат три важни неща, с които не биха направили компромис. По тези три важни неща вероятно ще се ориентират в процеса на покупката. Много често хората казват около 10 показателя, които са им главни, но всъщност се оказва, че 5-8 от тях въобще не са им важни и правят компромис с тях при огледа на имоти.

Каква трябва да е стратегията за тъмните прозорци?

Имаме консултанти, които са говорили за определени територии. Познават голяма част от хората в квартала и успяват да се доберат до имоти, които не са обитаеми. Голяма част от тях са хора, които са купили жилище в София, живеят в чужбина, други са ги купили с инвестиционна цел, а трети – просто искат да имат жилище в България.

Какви са прогнозите ви относно цените на жилищата през 2020 г.?

Пазарът ще е спокоен. Не мисля, че ще има сътресения. Ако има някакви панели, които трябва да се продават на максимална цена на пазара, то това ще е 2020 г. Оттам нататък ще е трудно. В кварталите има панели, които са на отлична локация, санирани, реновирани, с приятни съседи, които се грижат за облика на сградата. Те ще бъдат предпочитани от клиентите. Купувачите ще са или хора, които живеят в района или такива, които искат да бъдат близо до роднини.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    23 21 Отговор
    Ха ха ха,нови рекламки за будалите.
  • 2 Ганю

    20 18 Отговор
    Ма то хората вече си правят сметка на парите.
  • 3 Истина

    46 7 Отговор
    Ако пазазара изхвърли брокерите които взимат много пари за нищо,и купувачите и продавачите доста ще си спестят.

    Коментиран от #4

  • 4 Точно

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Много си прав!
    Търсете директни сделки купувач-продавач!
    Много продавачи пускат и сами обяви.
    Цената винаги е доста по ниска,без рекета на брокери!
  • 5 3397

    40 4 Отговор
    Много лесно можете да прескочите алчният брокер!
    Пращате на оглед с брокера някой познат и след това като знаете къде е имота,отивате и говорите директно с него!
  • 6 Марко

    16 19 Отговор
    Пълним глупости цените ще паднат трябва народа да спре да купува и ще паднат но народа не мисли а купуват панелки по 1200 евро от 68 г който след 10 г ще се срутят мислете като купувате щото преди 5 г струваха двустайни панелки по 45 Хил евро 65 кв а сега искат космическа цена за това не купувайте да гладуват тези кръво пици където искат по 6% комисиона ,земята 3 процента от продавача иб3 от купувача

    Коментиран от #10

  • 7 Овча Купел

    10 3 Отговор
    вече не съществува. Има Огромна Кочина. За какво ти е да купуваш тук като вдругиден ще дойде багер да копае под прозорците ти.
  • 8 Чавдар Николов

    8 13 Отговор
    Елиминирайте брокерите от вждещите компании и после ще давате много повече за адвокати, архитекти и други специалисти, за да получите от строителя/инвеститора, имота за който сте платили! И още -болката от ниското строително качество остава доста по-дълго от радостта за ниската цена!
  • 9 некой си

    10 3 Отговор
    Не не се колебаят,а просто не купуват. В момента сделките които се вписват са за имоти чието строителство е завършило и са били купени на зелено. Но прави впечатление,че в един провинциален град агенциите ударно изкупуват имоти и връзват продавачите с някакви фантастични договори чрез които блокират пазара. Отделно заливат сайтовете с обяви тип не продава/разбирай екстремно надути цени/ за да създават впечатление за покачващи се цени. А вече дори съседна Варна ни завиждат защото разликата за съпоставими жилища може да достигне до 50 000лв. Да точно така говорим за село Шумен. Видов ден е скоро,само дето воя на умряло никому няма да помогне.
  • 10 Панелопа

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Марко":

    Очевидно не сте специалист Колега ,искам да Ви уверя ,че един поддържан панел ще надживее днешното строителство ,което се прави на принципа - минимална инвестиция (т.е. възможно най евтин тип строителство ,но лъскаво и шарено) ,максимална печлба.
    Сегашните сгради ,въпреки модерният си (за сега) дизайн и (уж) луксозни (китайски) довършителни работи ,са доста компромисни и лошо изпълнени (няма работници ,всичко се прави от турчета и циганета ,истинските строители или измряха ,или са отдавна-отдавна по Европа) ,а "лъскавият" им външен вид трае максимум 5-6 години. Но - не е будала този ,който яде баницата ,нали ?!

    Коментиран от #12

  • 11 Банката бе

    6 0 Отговор
    спираме да финансираме инвеститори щото никои не купува!
    а на теа инвститори дет сме дали пари ги пускаме през ЧСИ
  • 12 23699p

    11 10 Отговор

    До коментар #10 от "Панелопа":

    Брех че ги разбирате нещата, работниците били ц@иганчета и турч@ета в новото строителство хаха да не би панелките да са правени от българчета ??? Хайде да си припомним кои служеха в строителни войски и как се правиха на бързо по норматив панелките :)))))))) В панелка не бих живял ако ще да ми го подарят :)))))))

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Боги

    13 0 Отговор
    Никой не продава панелка ако не му е наложително. Нито къща на село. Нито земя. Не си струва да се продава на тези цени старо строителство. Добре поддържано панелно строителство от 60-те години е устояло на земетресението във Вранча - 7+ степен по Рихтер. Сегашните строителства дали ще устоят на 7+ Рихтер?

    Коментиран от #15

  • 15 Умен

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Боги":

    Устояха пернишкото земетресение а в перник един панел стана необитаем. ФАКТ!

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    Панела в Перник срути ли се или си остана цял?

    Коментиран от #18

  • 17 Боги

    4 0 Отговор
    перник - 5,8 , вранча - 7,4 по Рихтер. Като друсне пак 7,4 по Рихтер , тогава можем да сравняваме ново и старо строителство. А панела в перник дето се бил срутил сигурно е много поддържан, саниран и обитателите са читави ?

    Коментиран от #19

  • 18 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Чети! Стана необитаем т.е. нарушена конструкция
  • 19 Умен

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Боги":

    Именно драги. При 5,4 панел в Перник става необитаем а при 7,4 сигурно щеше да се срути. Толкова съм се наслушал клолко некачествено било новото строителство, но факта си е факт.