Отидете към основна версия

9 915 11

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

  • сеул-
  • южна корея-
  • жилище-
  • архитектура-
  • дизайн

Площта на всеки етаж от постройката е 16 квадратни метра

Корейското архитектурно бюро Smaller Architects постройки вертикална жилищна сграда, чиято площ на всеки етаж е едва 16 кв.м. Разгънатата застроена площ на имота е 66 кв.м. В четириетажната къща всяко ниво е "надградено" над другото и така се получава доста уютно пространство на парцел с минимална площ.

В подземния етаж е разположено паркомястото, а на първия - дневната и банята. Кухнята и трапезарията са на втория етаж, а на третия - спалнята и втората, по-голяма, баня. На последното четвърто ниво е гардеробната и още една баня.

Къщата е специално проектирана съобразно начина на живот на собствениците. Дизайнът на сградата е съобразен и с околните постройки, паркът и крепостната стена, която разделя новата от старата част на Сеул. Прозорците са на юг и запад и така помещенията са с максимална естествена светлина. На стените на изток и север почти няма прозорци, с цел съблюдаване уединението на живущите

Да живееш във вертикално жилище е като някакъв вид експеримент, но след като хората са се заселили в него, установяват, че е удобно, дори казват, че са започнали да ценят повече здравето си и ползата от това да се качваш по стълби. Също така разположението дава възможност всеки от живущите да се уедини.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини