Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 09:21 9 909 11

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

  • сеул-
  • южна корея-
  • жилище-
  • архитектура-
  • дизайн

Площта на всеки етаж от постройката е 16 квадратни метра

Корейското архитектурно бюро Smaller Architects постройки вертикална жилищна сграда, чиято площ на всеки етаж е едва 16 кв.м. Разгънатата застроена площ на имота е 66 кв.м. В четириетажната къща всяко ниво е "надградено" над другото и така се получава доста уютно пространство на парцел с минимална площ.

В подземния етаж е разположено паркомястото, а на първия - дневната и банята. Кухнята и трапезарията са на втория етаж, а на третия - спалнята и втората, по-голяма, баня. На последното четвърто ниво е гардеробната и още една баня.

Къщата е специално проектирана съобразно начина на живот на собствениците. Дизайнът на сградата е съобразен и с околните постройки, паркът и крепостната стена, която разделя новата от старата част на Сеул. Прозорците са на юг и запад и така помещенията са с максимална естествена светлина. На стените на изток и север почти няма прозорци, с цел съблюдаване уединението на живущите

Да живееш във вертикално жилище е като някакъв вид експеримент, но след като хората са се заселили в него, установяват, че е удобно, дори казват, че са започнали да ценят повече здравето си и ползата от това да се качваш по стълби. Също така разположението дава възможност всеки от живущите да се уедини.

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)

Построиха къща на най-малкия парцел в света (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Тони

    25 2 Отговор
    "Всяко следващо ниво е надградено...". Е какво друго да бъде?
  • 2 Рико

    32 1 Отговор
    Това е архитектурна визия. Не да имаш голо поле от София до Пазарджик и да ги нацвъкаш едни красоти ...Една права улица и -от- -до- няма, започва от никъде, криво-криво и свършва никъде.
  • 3 Новобранец

    10 1 Отговор
    Доста пресилено "най-малкия парцел в света". Може да потърсите в интернет за други подобни.
  • 4 123

    11 3 Отговор
    "На най-малкия парцел" друг път! В която и циганска махла да бръкнат с чичко Гугъл ще видят къде-къде "по-архитектурно" чудо-стълб на уличното осветление вграден в терасата или покрива е най-малкото.
  • 5 Анонимен

    6 6 Отговор
    Габровлии могат и по-тясна да направят. Тъкмо мислех да напиша "Дано да имат асансьор", когато видях снимките на стълбите. Вай, вай, вай, голям маратон, ще пада по тия стълби, които между впрочем като гледам снимките заемат 1/3 от 16-те квадрата на всеки етаж. Добре че имат бани на всеки етаж, само се надявам тоалетната да не е външна. Аз бих направил тоалетна без моноблок в гаража под колата. Така, ще спестя место от една страна, а от друга ще местя колата често за да ползвам тоалетнта. Хем и акумулатора няма да пада през зимата.
  • 6 неудобство

    4 2 Отговор
    Когато отидат на почивка, в дома им се настаняват птички.
  • 7 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    3 6 Отговор
    КАК СЕ ВЛИЗА В ТАЯ ВАНА ЗА ДА ПУСНЕШ ВОДАТА И ДА Я ЗАТАПИШ???? КЪПЕЙКИ СЕ. СВЕТОВНА ПРОСТОТИЯ НА КУБ. А ПОД ЗЕМЯТА КАКВО ИМА? ПРОТИВОАТОМЕН БУНКЕР ЛИ?
  • 8 цоцо

    1 3 Отговор
    Ужас! До сега всички сгради са само хоризонтални. Дори мезонетите и тризонетите не съществуват.Този сайт все по-неумни хора го списват.
  • 9 В Корея

    1 1 Отговор
    къщите са майка си,баща си,дедо си,баба си и внучетата също.
  • 10 dada

    0 0 Отговор
    Веднага да остълят терасата .

    Коментиран от #11

  • 11 дада

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "dada":

    остъклят