Отидете към основна версия

6 559 20

Пандемията не спря надуването на имотния балон

  • канада-
  • цени-
  • жилища

Канада с близо 7% ръст в цените на жилищата

Снимка: Shutterstock

Текущата година мина под знака на пандемията, затварянето на света, ръст на безработицата и невъзможността хората да си платят наемите или ипотечните заеми. Пазарът на недвижими имоти обаче като че ли остана доста стабилен и по всичко личи, че ще излезе от кризата „сух“. В България също няма поевтиняване при жилищата. Но типичен пример за това, че сегментът остава стабилен е канадският пазар. Очакванията на специалистите е, че през 2020-а цените ще се увеличат със 7% спрямо 2019-а, като поскъпване е регистрирано в 97 от областите. Средната цена вече е 693 000 канадски долара.

Торонто остава сред най-скъпите канадски градове със средна цена на апартамент от 975 980 канадски долара. Цената е за септември на текущата година, което е ръст от 11% спрямо същия месец на миналата.

Причината за ръста на цените са няколко. На първо място исторически ниските лихви по ипотечните заеми. Също така се наблюдава раздвижване на имотния пазар в по-малките градове и това води до ръст на цените в тези региони. Така например, в Торонто темпът на поскъпване през текущата година е много по-малък спрямо по-малки градове около Ошава, Хамилтън и Мисисауга.

Цените обаче са високи като се има предвид по-малкото мигранти и високите нива на дълг. Тези два фактора правят пазара на имоти в Канада уязвим. Жилищата за местното население при тази ситуация стават все по-недостъпни.

Цените на апартаментите в Торонто в периода юли-септември отчитат ръст от 4.9%. В същото време обаче се наблюдава увеличаване от 215% на обявените апартаменти за продажба в центъра на канадския град към края на септември. Специалисти предупреждават, че се наблюдава раздвояване на жилищната система, което е рисковано. Националната жилищна агенция в страната (CMHC) очакваше спад в цените на жилищата между 9% 5 18%, а в действителност пазарът стана свидетел на ръст на цените.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини