Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 12:53 6 547 20

Пандемията не спря надуването на имотния балон

  • канада-
  • цени-
  • жилища

Канада с близо 7% ръст в цените на жилищата

Пандемията не спря надуването на имотния балон - 1
Снимка: Shutterstock

Текущата година мина под знака на пандемията, затварянето на света, ръст на безработицата и невъзможността хората да си платят наемите или ипотечните заеми. Пазарът на недвижими имоти обаче като че ли остана доста стабилен и по всичко личи, че ще излезе от кризата „сух“. В България също няма поевтиняване при жилищата. Но типичен пример за това, че сегментът остава стабилен е канадският пазар. Очакванията на специалистите е, че през 2020-а цените ще се увеличат със 7% спрямо 2019-а, като поскъпване е регистрирано в 97 от областите. Средната цена вече е 693 000 канадски долара.

Торонто остава сред най-скъпите канадски градове със средна цена на апартамент от 975 980 канадски долара. Цената е за септември на текущата година, което е ръст от 11% спрямо същия месец на миналата.

Причината за ръста на цените са няколко. На първо място исторически ниските лихви по ипотечните заеми. Също така се наблюдава раздвижване на имотния пазар в по-малките градове и това води до ръст на цените в тези региони. Така например, в Торонто темпът на поскъпване през текущата година е много по-малък спрямо по-малки градове около Ошава, Хамилтън и Мисисауга.

Цените обаче са високи като се има предвид по-малкото мигранти и високите нива на дълг. Тези два фактора правят пазара на имоти в Канада уязвим. Жилищата за местното население при тази ситуация стават все по-недостъпни.

Цените на апартаментите в Торонто в периода юли-септември отчитат ръст от 4.9%. В същото време обаче се наблюдава увеличаване от 215% на обявените апартаменти за продажба в центъра на канадския град към края на септември. Специалисти предупреждават, че се наблюдава раздвояване на жилищната система, което е рисковано. Националната жилищна агенция в страната (CMHC) очакваше спад в цените на жилищата между 9% 5 18%, а в действителност пазарът стана свидетел на ръст на цените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвък

    9 4 Отговор
    Аз нали на дъщерята купих у Манхатън, вие се оправяйте.

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Корни

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цвък":

    И ти ли бре комшу.
  • 3 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор
    А за Детройт нещо! Там как са цените?
  • 4 Gost

    8 4 Отговор
    Пълни глупости. Цените в Торонто падат.
  • 5 грес

    4 0 Отговор
    За да спре тази идиотщина е нужна осъзнатост! Но, това нещо го няма в 99,99% от народонаселението! Как искате да спре този балон да се надува!? Ще го чакаме сам да се спука и ще градим нов....
  • 6 така така

    5 2 Отговор
    Бантустанските панелки са прекалено скъпи. Ще се наложи цените да паднат НАДОЛУ!
  • 7 истинко

    7 1 Отговор
    Да ама не! Никой не ще да взема кредити, че не знае какво утре ще му се случи в тази ковид епидемия!! Всички кътат паричките си!
  • 8 Умен

    8 0 Отговор
    Прочиташ първите 2 изречения от статията и разбираш, че за нищо не става.
  • 9 Такси

    4 4 Отговор
    Пандемията е измислена, за да може хората които крият милионите да ги извадят!
    2007г с кризата се пробваха, но нямаше ефект!
  • 10 Роко Сифреди

    1 4 Отговор
    Айде почвайте колко е скъпо у нас и некачествено се строи,как балона ще се спука и т.н.
  • 11 Станчо

    6 0 Отговор
    Накрая си отиваш само с един номер написан на голите ти гърди!
  • 12 Грую

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цвък":

    С личен асансьор ли е и този в Манхатън?
  • 13 в САЩ

    3 0 Отговор
    И в много други държави масовото жилищно строителството е много по-скапано от при нас. Но пък стандарта на живот им е много по-висок.
  • 14 Киро

    6 3 Отговор
    До 13:
    По-голям боклук от строителството в Кръстова Вада и Манастирски Ливади едва ли има. Имотният балон в София е надут повече от където и да било другаде. Не само заради цената като число, а заради отвратителното качество, което получаваш в замяна и бруталното безхаберно застрояване, което лишава от елементарно качество на живот. Цялото това "луксозно" строителство след 20-30 години ще бъде за бутане, защото тези сгради ще бъдат опасни за обитаване.

    Коментиран от #15

  • 15 стига плю

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Кирчо, не знам къде си си закупил подобно жилище, но не слагай всички под общ знаменател, щото е несериозно и граничи с глупост.
  • 16 Киро

    7 1 Отговор
    Там е работата - търся да купя жилище, но попадам само на боклуци. Строителен инженер съм и точно там е тънката част - навсякъде си мислят, че може да ме метнат.
    Масово новите сгради са построени без какъвто и да било надзор, с възможно най-калпавите и евтини материали, от майстори абсолютни некадърници, без да се спазят и най-елементарни правила. Тези сгради са напълно негодни за живеене. Докарват ги единствено на външен вид, за да намерят риби, които да им се хванат на въдицата. Самата субстанция е тотална леш и не доближава най-малко качеството от 70те години.

    Коментиран от #17

  • 17 стига плю

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Примерно....масово се строи с тухли винебергер...това евтино ли е? Или се пести от желязо? Това че фасадата е от мазилка, а не от някакви панели ли е евтино? Виждам много сгради, разпределения не коментирам или преградни стени от гипсокартон /само съм чувала, но реално не съм виждала/. За надзора е ясно, че е пълна бутафория. И по Ви отива да сте архитект, те не разбират от строителство /масата поне/, но плюят всичко.
    Дайте пример поне за две основни правила, които според Вас не спазват?
  • 18 Киро

    10 1 Отговор
    Винербергер са най-големите възможни боклуци. Нямат нищо общо с едновременшните масивни тухли. И се правят в Луковит, не са австрийски, както ги рекламират. Лесни са за боравене, тях може да ги слага всеки един общ раборник с две леви ръце. Това им е единственото предимство. Откъм останали качества не струват изобщо.

    Погледнете дебелината на плочите - съкратена до минимум. Погледнете как се запълват фугите с пяна и натрошени тухли и зеят огромни дупки. Най-евтините възможни цименти и замазки. Хидроизолация могат да правят добре много малко майстори в България. Из стените навсякъде зеят дупки, които се запълват с подръчни средства. Криви стени и подове, в сграда на реномиран уж строител от 2018 година съм бил свидетел на наклон в банята под ъгъл така, че водата да се изтича към коридора. Всичко трябва да се кърти до тухла и да се прави наново, нищо че ви го издават уж по БДС. ВиК - слагат калпави тръби от Полша, които са от рециклирани стари пластмаси - пълен боклук. Ел-инсталациите са некачествени и не издържат на натоварване. Самата планировка на сградите е сбъркана тотално. Дренажната и изкпоната част е трагична - не се укрепва като хората и терените не се подбират правилно - строи се на най-невъзможни места.

    Отидете на един строеж преди да му сложат фасадата и ще видите всичките дупки и кривини, после ще си промените мнението.
  • 19 Гост

    2 8 Отговор
    Киро,ревльо нали тези сгради се строят от стр. инженери като теб, има няколко фирми които строят супер качествено и луксозно,но цените няма да ти харесат
  • 20 Пропър

    0 0 Отговор
    Да кажа честно, в България строителството е под всякаква критика. Искат едни цени...но за какво? Нека да обърнем еврото в лева и да видим. При средни цени от 2200 лева на квадрат в софия, смятам за 80 м2 апартамент това са 176 000 лева. Добавете лихви на банката, такси и ремонт и обзавеждане, грубо общо 270 000 лева.