Отидете към основна версия

5 151 5

Съдбата на поредния изгорял исторически имот

  • петте кьошета-
  • шапкарева къща-
  • пожар

Обезопасяват "Шапкаревата къща" на Петте кьошета

Каква ще е съдбата на Шапкаревата къща на столичния булевард "Скобелев"? Днес започнаха обезопасителните и укрепителните дейности по сградата, която в сряда горя. Според заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов има съмнение за умишлен опит да бъде разрушена сградата, за да бъде избегнато реставрирането.

Днес, порутена и опожарена, Шапкаревата къща, все още крие красотата си в извивките и детайлите на кокетните си балкончета.

От 2002 г. тя става собственост на фирма. През 2004-та къщата е извадена от регистъра на паметниците на културата. Тогава директор на НИПК към Министерство на културата е арх. Георги Угринов, а министър е Божидар Абрашев. Шапкаревата къща е сред още много емблематични сгради в центъра на София, които остават без статут на архитектурен паметник от местно значение по същото време.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Защото обект без статут е като човек без паспорт. Това са обекти, изложени на риск, които сега се борим един по един да ги върнем в статут, да гарантираме тяхното опазване.

През пролетта на 2020 г. Столичната община предприема действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара. На собственика е издадено и връчено наказателно постановление, а кметът Йорданка Фандъкова официално иска да бъдат предприети мерки по връщане на статута на Шапкаревата къща от Министерство на културата. Тези действия не съвпадат с намерението на собствениците.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Вижте, това са фирми, които ги закупуват с инвеститорски интерес. Те не гледат на тях като знакова старина, а като една пречка да осъществят своите инвестиционни намерения.

В понеделник се очаква положителното второ становище на експертния съвет към Министерство на културата, за да могат да продължат по-нататъшните действия по съхраняването на сградата.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Ще направим нов ПУБ, който предвижда запазване на сградата в оригинални параметри и второ да започнем да налагаме съответните санкции по закона на София, знаете че те са по-високи от обичайните и достигат до 100 000 лева.

Освен тази санкция, по съдебен път Столичната община ще потърси от собственика и сумата, която ще инвестира в укрепителните дейности и впоследствие в ремонта и реставрацията на Шапкаревата къща.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Пламна къща в центъра на София

    Съдбата на редица къщи в центъра на София и големите градове като че ли една и съща - необитаеми, западнали и със собственици, които не могат да ги ре ...
    25.11.2020
    3 280
    9