Отидете към основна версия

3 545 0

Спад в строителството в Израел

  • строителство-
  • жилища-
  • израел

 

През третото тримесечие на 2012 г. в Израел е започнато строителството на 7790 жилищни единици. Това е с 37% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт на страната. За последен път аналогични нива на спад са отчетени през второто тримесечие на 2009 г.

За периода януари-септември 2012 г. е започнато изграждането на 28 130 жилища, или с 20% по-малко в сравнение с година по-рано. Най-силен спад в изграждането на нови апартаменти е отчетено в Йерусалим, Ашдод и Петах Тиква – 40% и Нетания – 34%. За Тел Авив процентът на спад е 25%.

Интензивността на строителството оказва пряко влияние върху предлагането и съответно цените на жилищата. Ако сегашната ситуация се запази, то тя може да доведе до допълнителен ръст на цените на апартаментите. От доста време имотите в Израел поскъпват и анализатори не един път са предупреждавали за опасност от създаването на имотен балон. Банката на Израел предприе някои мерки за охлаждане на пазара, като например допълнителни ограничения при отпускането на ипотечни кредити.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини