Отидете към основна версия

10 514 36

Съседите с 38% срив

  • турция-
  • жилища-
  • покупки

Пазарът на имоти в Турция забуксува

Снимка: М. Богданова ©

С 38% са се сринали продажбите на имоти в Турция през януари тази година спрямо същия месец на миналата, което е понижение за пети пореден месец, сочат данните на Националния статистически институт (ТurkЅtаt). За периода 1-31 януари са продадени 70 587 апартамента.

Най-силен пазарът беше през лятото на 2020 г., когато държавата и банките предприеха политика на по-достъпни ипотечни заеми. През есента и зимата обаче се отчита непрекъснат спад. Донякъде това се дължи и на повишаване на основния лихвен процент от 10.25% на 17% от Централната банка. Инфлацията отчита ръст от 15% през първия месец на текущата година. През януари и броят на новоотпуснатите ипотечни заеми отчита спад от 74.6% на годишна база.

През последните 10 години строителството и секторът на недвижимите имоти бяха локомотивът на турската икономика, като ръстът изпревари редица от развиващите се пазари. Според строителни предприемачи, обаче секторът ще бъде подтиснат от по-строгата парична политика, прилагана от държавата.

Най-много продажби на имоти през януари е отчетен в Истанбул. На второ и трето място са столицата Анкара и Измир.

Пандемията удари и пазара на чуждестранни купувачи. За първия месец на текущата година сделките с чужденци са с 31.5% по-малко спрямо същия период на миналата. Иранци, иракчани и руснаци остават в ТОП 3 на най-активните купувачи. За цялата 2020 г. чуждестранни граждани са купили в южната ни съседка общо 40 812 жилища. Това е с 10.3% по-малко спрямо 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини