Отидете към основна версия

15 089 77

Темпът на поскъпване у нас се засилва

  • жилища-
  • цени-
  • българия-
  • knight frank-
  • данни

България в ТОП 30 на държавите по ръст на цените на имотите

Снимка: М. Богданова ©

България се изкачва с 9 позиции нагоре в класацията на пазарите с най-бърз темп на поскъпване на жилищата като по този начин влиза в ТОП 30 на класацията на консултантската компания Knight Frank. Данните са за четвъртото тримесечие на миналата година съпоставени със същия период на 2019-та. Поскъпването на жилищата у нас за разглеждания период е 4.8%, което ни поставяне вече на 29-то място.

Средно в световен мащаб цените на жилищата отчитат ръст от 5% на годишна база. В 90% от разглежданите градове се наблюдава поскъпване на имотите през изминалата година.

Първа по темп на поскъпване е южната ни съседка. В Турция имотите са поскъпнали с над 30% през изминалата година. Следват Словакия и Нова Зеландия с ръст от 16%. Третото място си разделят Pycия и Люĸceмбypг, където поскъпването е 13.6%. Четвъртото място е за Πoлшa - 10.9%. На пето място с ръст в цената на квадратен метър жилищна площ от 10.3% са САЩ и Перу.

От съседните на България държави Румъния е на 44-та позиция с ръст в цените от 2.3%, а Гърция на 39-та с поскъпване от 3.2%.

В другия край на класацията са Индия. Там стойността на квадратен метър жилищна площ е спаднала с 3.6% в рамките на изминалата година. В Мароко и Унгария понижението е съответно 3.3% и 2.5%. Испания, Малайзия и Хонг Конг също спадат към групата на държавите, в които се отчита поевтиняване на имотите.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.

Свързани новини