Отидете към основна версия

6 430 16

Монтират уникално съоръжение в центъра на голям български град

  • пловдив-
  • виенско колело-
  • площад-
  • съединение

Виенското колело в Пловдив ще е високо колкото бившия партиен дом

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До дни започва монтирането на огромно Виенско колебо на площад "Съединение" в Пловдив. Височината на съоръжението, което пристига до дни от австрийската столица, е високо колкото бившия партиен дом в града. Поводът за монтирането на атракцията е 400 години от създаването му.

То е описано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 г. Англичанинът минава през Пловдив на път от Европа за Индия и престоява няколко дни тук точно по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно съоръжение - въртележка от две вертикални колела, монтирани за големи стойки, а отстрани има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение.

Пловдивското колело е предшественик на т.нар. "виенско колело", което е изобретено от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши 273 години по-късно. Колелото на Ферис е направено през 1893 г. за Световното изложение "Светът на Колумб" в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, издигната за Световното изложение в Париж от 1889 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Новото най-голямо Виенско колело е тук (ВИДЕО)

    Дубай - меката на авангардните проекти, ще дари на света най-голямото Виенско колело. Аіn Dubаі ще бъде официално открито в емирството на 21 октомври. ...
    14.09.2021
    5 813
    7
  • Събарят 75-метров комин

    За половин час на 23 май (неделя) се спира движението на пътни превозни средства в част от ул. "Васил Левски“ (Карловско шосе), информират ...
    22.05.2021
    2 774
    8