Отидете към основна версия

3 587 24

Покупката измества наема

  • жилища-
  • софия-
  • пловдив

Пловдив се очертава като втория атрактивен град за придобиване на жилище

Снимка: М. Богданова ©

Пандемията от коронавируса пренареди пазара на жилища и очерта някои нови тенденции. От една страна, живеещите в София все по-често се замислят да продадат панелните си жилища и с доплащане да придобият имот в покрайнините на града и вилните зони. От друга – мигриращите към столицата лица предпочитат да купят жилище, вместо да го наемат.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава истински бум.

Що се отнася до цените, то при тях се наблюдава непрестанно повишаване. „Няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени в центъра на София и южните квартали, започващи от 2000 EUR/кв.м“, казва посредникът Борислава Йонкова.

"Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България, цитиран от в-к „Телеграф“. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", поясняват посредници.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството. "Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 000 жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от 5 години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Пазарът на жилища на крачка от пика през 2008 година

    С 5.4% са се повишили цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019-та сочат данните на БНБ. Средно за изминала ...
    21.06.2021
    4 103
    21
  • Локацията вече не е най-важна

    Кои са основните фактори за клиентите при покупката на жилище? Отговорът дълги години беше, че първите три фактора, са "локация, локация и пак ло ...
    07.06.2021
    4 375
    11
  • Колко жилища се строят у нас

    През първото тримесечие на 2021 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1546 жилищни сгради с 8775 жилища в тях и 1 027 989 кв. ...
    05.05.2021
    3 843
    12