18 Юни, 2021 11:47 3 557 24

Покупката измества наема

  • жилища-
  • софия-
  • пловдив

Пловдив се очертава като втория атрактивен град за придобиване на жилище

Покупката измества наема - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пандемията от коронавируса пренареди пазара на жилища и очерта някои нови тенденции. От една страна, живеещите в София все по-често се замислят да продадат панелните си жилища и с доплащане да придобият имот в покрайнините на града и вилните зони. От друга – мигриращите към столицата лица предпочитат да купят жилище, вместо да го наемат.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава истински бум.

Що се отнася до цените, то при тях се наблюдава непрестанно повишаване. „Няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени в центъра на София и южните квартали, започващи от 2000 EUR/кв.м“, казва посредникът Борислава Йонкова.

"Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България, цитиран от в-к „Телеграф“. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", поясняват посредници.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството. "Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 000 жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от 5 години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален

    14 12 Отговор
    Ми то при тези измислени наеми, които вече минават 1000лв на месец по-добре да изплащаш нещо, което е на твое име вместо да плащаш наем за тоя що духа
  • 2 Нормален

    9 9 Отговор
    Ми то при тези измислени наеми, които вече минават 1000лв на месец по-добре да изплащаш нещо, което е на твое име вместо да плащаш наем за тоя що духа
  • 3 Софията

    33 2 Отговор
    Тези, които сега се нанасят в София тепърва има да разбират защо някои се изнасят от там...
  • 4 Наема

    32 4 Отговор
    А тези, които купуват жилища "с цел инвестиция" тепърва ще разберат колко трудно се намират наематели и тепърва наемателите ще стават още по-малко

    Коментиран от #10, #13

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    16 6 Отговор
    Дубрутру! От години бащите на много студенти вместо да плащат 60 месеца наем , купуват (дори със заем) и после продават имота‼
  • 6 Добро Утро

    6 10 Отговор
    Покупката винаги е била по-добро решение от наема, а панелките те първа ще ги откриват.
  • 7 Фифи

    17 3 Отговор
    Днес банкера Хампурцунян или както се казваше ехидно каза по Тв то, че лихвите се вдигат ,инфлацията също. Бавно ,но сигурно ни забиват нож в гърба.
    Винаги се чудя на идиотите взимащи 1000 лв д какъв акъл теглят ипотека при плаваща лихва ьа 32 г.
    Инвестиция, алчност за пари от наем? Фукане, тъпотия и неграмотност, не знам.
    Първи ще хвърчат главите на онези будали теглили ипотеки.
    С лихви по 12 % и повече да ви е честито.
    Едно е 3 % , друго е 12.
  • 8 Малък слон

    6 10 Отговор
    Панелките нямат бъдеще , стара тухла е компромис , но по-си струва
    Заем да се тегли има някаква логика , защото заема свършва все някога , наема не свършва ! Цените на наемите са високи , а за покупка още по-високи .Мисля , че банките ще се опитат да надуят пазара на имоти , но вече почти е стигнал тавана си и дори да има ръст за малко , после ще има спад . Ако имате имот не го продавайте
  • 9 Въпрос

    5 6 Отговор
    Дали си струва да се купува сега? Логиката е проста. За колко време се изплаща едно жилище от наем при сегашните цени? Ако е за 12-15 години - ОК, иначе...
  • 10 Turbo

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Наема":

    Това го обясни на тесльо,който твърди,че в период на криза бил вдигнал наемите на гаражните си магазинчета хахахахаха който му трябва имот си го купува.Под наем може,но за кратко време.
  • 11 Гост

    12 1 Отговор
    То естествено е ,че най добре е човек да си купи жилище вместо да е под наем.Ако ги има парите е добре,но ако ги няма трябва да тегли кредит за 20 -30г. Тези години не трябва да се разболява,не трябва да губи работата си,не трябва да умира.Трябва яко да се лишава от много работи.И ако няколко години преди финала не устиска,БАНКАТА му взима ЖИЛИЩЕТО.Така,че не е толкова просто.

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Също така банката може да поиска парите накуп. В България никой не ви защитава от банкстерите, да знаете.
  • 13 Солютно

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Наема":

    По Коледа се наложи да се поразходя и нови, новенички кооперации с табели "продава" бол, а от тогава пандемията изду цените 'ептен. Когато започнат да се опитват да продават и се появи вторичния пазар да не стане, като в търговски център "Гранд" и то в центъра на Пловдив, където една част от имотите вече са при съдии- изпълнители и се търкалят там с години без да може да се намери купувач, а друга част от инвеститорите вече са клекнали да намерят наемател, който да им плаща поне режийните за охрана, почистване и другите салтанати на имота, а и наем да няма много пак плюят в пазвата, че не са на минус. Според мен сега му е времето да се освободите от ненужен имот за повече от прилична сума пари, защото от тук нататък и наем и продажба ще стават все по-тегави!

    Коментиран от #21

  • 14 балон

    4 5 Отговор
    цените на парцелите, ведно с цените на металите, кофража, армировката, материалите, особено рушветите и времето за въвеждане на сградата се увеличават, само цените на самата готова продукция ще се сриват според експертите. Има логика

    Коментиран от #16

  • 15 Човек

    3 3 Отговор
    За сажаление всичко се вдига,па ако влезе €то само господ знае кво ше става
  • 16 туп туп туп

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "балон":

    То тук въпроса е колко повече може да даде банката на потенцялния купувач. И дали още дълго е склонна да дава на тези лихви. Следващия по важност въпрос е още колко купувачи има. Всичко друго се регулира само от тези фактори. Това са факторите дето движат тоя пазар.Лично за мен наемите ще понесат първия удар на новата реалност.Топката се тупка лети много нагоре но после трябва да падне за да излети пак. Има хора дето могат да чакат и с продажба и с покупка.Има и такива дето не могат.На вторите горко им.
  • 17 Omega

    8 3 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Софянец

    4 4 Отговор
    Крайно време е да се върне жителството
  • 19 Банката

    6 1 Отговор
    Елатеее рибии,елате да закуся
  • 20 fks

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Omega":

    имота на бъдещето е 2 на1метра в Орандовските гробища
  • 21 Дани

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Солютно":

    Абсолютно. Както казва Киосаки: " Когато всички купуват - ти продавай, когато всички продават - ти купувай!"
    "Който има уши, нека слуша..."
  • 22 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Omega":

    Не мотоциклет,а ФОТОциклет
  • 23 сноу

    2 1 Отговор
    Вече взе да ми става трудно да схвана що за български феномен е това ..Уж България намаляла с 3-4 млн т.е.сме към 6-6.5млн от тях близо милион са джангустани из гетата и близо милион амуджи из селата.За 30 год строителна мафия не остави тревичка,градинка и несъборена къщинка .Кооперации никнат като гъби на най-оживени места из градовете а по тесните улици излизаш на тераса и спокойно надничаш в пазвата на комшийката отсреща..никнат ,никнат ама стоят празни с години а строителните мафиоти вече милиардери и живеещи я в Лондон ,я из Германландъ вече ръчкат подопечните си псета за нови парченца теренчета..
  • 24 Варна

    0 0 Отговор
    Еми всички селяни станахте граждани.Сега няма да ревете,че доматити са 5лв а олиото 4