Отидете към основна версия

1 955 9

МРРБ ще откаже изменението на действащия ПУП при проектиране на нова сграда за Национална детска болница

  • детска болница-
  • мррб-
  • пуп

Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон

Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще откаже изменението на действащия подробен устройствен план и е в готовност да издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда при поискване от възложителя на същото място, в границите на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра. Това каза министър Виолета Комитова на брифинг днес във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница.

Министър Комитова припомни, че идеята за създаване на детска болница възниква през 2004 г. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корпус е негоден за използване. В резултат на това становище, през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра.

Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон. Всички, които имат инвестиционни намерения, трябва да се съобразяват с този план, подчерта регионалният министър.

Виолета Комитова напомни, че през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Има процедури, обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни поръчката. През 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила през 2011 г. подробен устройствен план, няма как в действащ план да се появи стара сграда, несъответстваща на устройствените норми. Няма законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда, категорична бе министър Комитова.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини