Отидете към основна версия

8 423 22

Строителите атакуват тази привлекателна зона

  • гребна база-
  • пловдив-
  • строителство-
  • жилища-
  • инвестиции-
  • зелени площи

Районът около Гребната база в Пловдив масово се застроява

Снимка: М. Богданова ©

Районът около Гребната база в Пловдив е сред най-привлекателните места за инвеститорите, решили да печелят от строителство на жилищни сгради. Мястото е с отлична гледка, а и има и много зеленина. Защо обаче съществува опасност районът да се превърне в поредната бетонна джунгла? Бомбата е заложена още през 2007 г., когато Общинският съвет при кмета Чомаков приема Общ устройствен план на града без правила за неговото прилагане, с което стимулира хаоса в строителството. От тогава до сега са продадени, спазарени или направо „подарени“ за частни нужди огромен брой общински терени, уточнява Trafficnews. В същото време зелените площи в града се вече се броят на пръсти, като най-безобразно части от тези зони се превръщат в паркинги, кафенета и други „необходими“ обекти, като това на практика ограничава хората от възможността да ги използват по предназначение - за отдих и рекреация.

Според последните данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на годината в Пловдив е започнало строителството на 713 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 84% на годишна база. Големият проблем на града обаче е, че на огромен натиск е подложен най-силно районът около Гребната база, който е „белия дроб“ и спортното сърце на Пловдив. Ето защо в момента най-важната задача пред общинската администрация е тази територия да бъде опазена на всяка цена. В противен случай гражданското общество ще го направи със сигурност!

Истината е, че строителството не може да се забрани, но може и трябва да се одобри такъв устройствен план, който да бъде изготвен на база широко обществено обсъждане и с участието на експерти, рецензенти и граждани. Според арх. Делчев, който е водещ архитект по актуализацията ОУП на Пловдив, градът все още е далеч от постигането на необходимите зелени площи, но и малкото останали такива могат да бъдат съхранени чрез отреждането им за зеленина в ОУП.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Строят се все повече жилища

    Πpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2021 г. ca издaдeни paзpeшитeлни зa cтpoeж нa 1 745 жилищни cгpaди c 9 952 жилищa. Toвa e yвeличeниe oт 13% cпpямo пpeдx ...
    04.08.2021
    4 903
    14
  • Нов жилищен комплекс в Пловдив

    Интересът към жилища в горната граница на средния ценови сегмент нараства. Предлагането на подобни имоти също. Това важи не само за София, но и за ост ...
    25.09.2017
    5 534
    5