Отидете към основна версия

19 008 81

Има ли балон на пазара на жилища

  • теодора димитрова-
  • era-
  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон

Ситуацията е далеч по-различна от тази през 2008 година

Снимка: М. Богданова ©

През миналата и текущата година сме свидетели на плавно поскъпване на жилищата. Процентите на ръст обаче са по-високи и това кара хората да мислят, че стават свидетели на периода отпреди 2008 г. и, че „балонът“ скоро ще се „спука“. Ситуацията обаче далеч не е същата.

„Не съществува в момента признак на балон. Напротив цените се покачват плавно от края на 2012 г. За разлика отпреди кризата 2008 г., където ясно се вижда балонизирането на пазара“, казва изпълнителният директор на ERA България Теодора Димитрова.

Ако гледаме данните от 2015 г. насам, цените на имотите и по-специално на жилищата, са се повишили средно с 40%. Доходите са се увеличили с около 35%, което означава, че това е синхронно увеличение на цените спрямо доходите на хората. „Също така доходите на населението са се увеличили – около 47% от средноевропейските доходи. Ако минем през покупателната способност най-вероятно ще са по-високи. Българите имат доста висок процент собственост. Отчитайки и този факт излиза, че българинът е един доста заможен човек“, допълва тя.

През второто полугодие на миналата и на цялата текуща година се наблюдава увеличено търсене на недвижими имоти, най-вече при жилищата. Няколко са факторите, които водят до подобна тенденция, „включително и коронавируса, който до голяма степен влияе на инфлационните процеси, които в момента текат“, коментира Димитрова. „Бих искала да се спра на инфлацията. Европейската банка през последните 2-3 години вкара доста пари – 32 трилиона EUR, за да задържи инфлацията ниска, да стимулира потреблението и икономическия растеж, въпреки че икономическия растеж си остава нисък в цяла Европа. Инфлационните процеси се развиват и вървят нагоре и съответно хората, специално в България, инвестират парите си в недвижими имоти, поради факта, че първо няма много алтернативи за тези инвестиции и второ, че недвижимите имоти са сигурното и познатото нещо и хората, дори с малко спестявания, предпочитат да купят имот. Смятам, че това е един от катализаторите за усиленото търсене на недвижими имоти. Също така както виждаме, спестяванията значително се увеличават. Всъщност спестяванията са се увеличили повече спрямо кредитите, което означава, че тези спестявания отиват именно в недвижимите имоти пак поради по-голямата сигурност“, обяснява Димитрова.

Факторът „коронавирус“ също играе важна роля на пазара на жилища, тъй като той промени потребностите на хората. Част от промените текат през последните 4-5 години, но идването на пандемията се ускориха – да живеят в просторни жилища, да имат повече външни интимни пространства, да живеят на чисто.

Третият фактор, който влияе на пазара на жилища и е специфичен за България – банките и достъпното финансиране към момента.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 44 гласа.

Свързани новини