Отидете към основна версия

42 112 57

Столичният квартал, който е пример как се строи правилно

  • софия-
  • зона б-5-
  • пример-
  • жилища-
  • околна среда

В Зона Б-5 сградите и околната среда са градени наведнъж

Като един късен пример на строителството преди 10 ноември 1989 г. „Зона Б-5“ се опитва да се абстрахира от всички неуспехи преди това. Може би е единственият по онова време комплекс (1973-1985 г.), който дава резултата си наведнъж – и сградите, и околната среда. Пространствата под блоковете са подземни гаражи, има площадки за деца, а по партерните етажи са оформени зони за обществено обслужване, в района има детски градини и училище. Това разказа пред Радио София арх. Даяна Николова – експерт по културното наследство от ОП „Софияплан“.

Сред първите градивни критики е било отчетено натоварването – сравнително високите блокове. Иначе повечето обекти и компоненти са изградени с качествени материали. На мястото на днешния мол („София“) по план е бил предвиден точно такъв мултифункционален център – далеч преди у нас да се разбере какво точно означава този термин.

„Зона Б5“ е пример и за това как се прави трансформация на бивша индустриална зона в градска. Близостта до столичния център определя и тази знаковост на облика. Това е бил квартал образец, допълни още арх. Николова.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 82 гласа.

Свързани новини